Menu Zavřít

E-BYZNYS TŘETÍ GENERACE

27. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Intel pravděpodobně připravuje investici v České republice

Intel je sice stále největším světovým výrobcem čipů, ale již několik let se snaží rovnítko mezi slovy Intel a čip vymazat. Vsází na prudký rozvoj internetu a elektronického byznysu, a proto nabízí širokou řadu síťových a komunikačních produktů a služeb. „Zaměření Intelu na internetovou ekonomiku rapidně roste. Neposkytujeme již pouze produkty, ale i ucelená řešení a služby, říká ředitel Intelu pro východní Evropu Juergen Thiel. Internetový obchod nyní reprezentuje přes polovinu příjmů společnosti – více než miliardu dolarů měsíčně. Elektronické obchodování přineslo od roku 1998 Intelu více než třicet miliard dolarů.

A tímto směrem jde Intel stále dál. Začátkem dubna korporace oznámila záměr zřídit v Evropě několik středisek pro řešení elektronického obchodu. „Tato střediska nabídnou vývojářům softwaru, poskytovatelům internetových řešení, internetovým firmám a společnostem jedinečné prostřed–ky pro ověřování, zatěžkávací zkoušky a nasazení aplikací a provádění srovnávacích testů, uvedl viceprezident Intelu Robert Eckelmann. Během příštích šesti měsíců by měla být otevřena střediska ve švédském Stockholmu, anglickém Readingu a německém Mnichově.

Rozšíření záběru výrobci čipů umožnila jeho dravá akviziční politika. V minulých letech nakoupil desítky technologických firem. Do start-upů již nainvestoval zhruba patnáct miliard dolarů. Jednou z největších akvizicí za 2,2 miliardy dolarů byla společnost LevelOne Communication, která vyrábí čipy pro síťové prvky. „Naše akvizice jsou skutečně velmi úzce zaměřeny do oblastí počítačových sítí a integrace systémů, na které nyní soustředíme pozornost. Před několika měsíci jsme se navíc rozhodli více se zaměřit na trh střední a východní Evropy. Zatím je zde naší jedinou investicí polská společnost Olicom, ale fond Intel Capital by měl v tomto regionu nyní investovat výrazně více. Pokud jde o Českou republiku, nemohu teď naše záměry nijak více prozrazovat, ale zeptejte se za několik měsíců, naznačil Juergen Thiel v rozhovoru pro týdeník EURO možnou investici Intelu v České republice.

Česká republika je podle manažera Intelu v oblasti Nové ekonomiky lídrem v regionu východní Evropy. „Stále ale přetrvává jistá mezera mezi vámi a zeměmi severní a západní Evropy. A samozřejmě též ve srovnání s Amerikou. Tajemství, proč americký technologický trh je tolik úspěšný, je skryto v množství investic, které proudí do technologických společností založených ve Spojených státech. Právě toto investiční klima, jež podporuje Novou ekonomiku, by měla Česká republika implementovat. A druhou strašně podstatnou věcí je připravovat lidi a děti ve školách na život a práci v Nové ekonomice. V mnoha zemích západní Evropy mají technologické společnosti obrovský problém najít lidi, kteří by v nich mohli pracovat. Dokonce i Intel má například v Německu mnoho neobsazených míst, říká Juergen Thiel.

CIF24

Na konferenci Prague Internet World 2000 prezentoval Thiel vizi třetí generace e–byznysu. První byla zaměřena na marketing a firmy si tehdy vystačily s pouhou přítomností na webu. Druhá generace byla již orientována na internetový prodej. A třetí bude podle manažera Intelu soustředěna na integraci všech procesů do jednoho celku, což přinese optimalizaci tran–sakcí a přenosu informací.

E–byznys třetí generace je již za dveřmi a klíčovými slovy v něm se stávají bezpečnost a především inteligence. Nejen Intel, ale i třeba SAS Institute nebo Computer Associates nabízejí pro elektronický obchod řešení, u kterých zdůrazňují právě vnitřní inteligenci systému. V praxi to může například znamenat, že virtuální obchodní dům bude automaticky analyzovat vzorce chování jednotlivých zákazníků a upravovat nabídku jejich preferencím. Každá firma prodávající on–line musí sice rezignovat na možnost poznat zákazníkovu tvář, ale o jeho zvycích a potřebách se toho může dozvědět mnohem více a mnohem jednodušeji než firma provozující kamenný obchod.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).