Menu Zavřít

eBay po česku

9. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Prodej a pronájem nemovitostí po internetu funguje už i v České republice

Zapnete počítač, na internetu vyhledáte příslušné stránky a začnete nakupovat. Nikoliv ledničku, pračku nebo mobil, jak jste zvyklí, ale byt či dům. A nemusíte kvůli tomu otevírat zahraniční stránky, online aukce nemovitostí začaly již organizovat také české společnosti. přestože novela zákona o veřejných dražbách na pořádání internetových aukcí nepamatuje, a v Česku tak zatím neexistuje právní rámec, který by tuto oblast upravoval. Organizátoři aukcí se nicméně domnívají, že prodávajícím i kupujícím poskytují dostatečné záruky.

Zahraniční inspirace.

Jako první spustili internetové aukce provozovatelé portálu Nemoaukce.cz. „Inspirovali jsme se v zahraničí, hlavně u největšího internetového tržiště na světě – eBay,“ říká Jiří Musil, jeden z provozovatelů. „Na eBay je mnoho nemovitostí k pronájmu či ke koupi a tato možnost zprostředkování realit v Česku zatím chyběla,“ dodává. Portál Nemoaukce.cz běží zhruba šest měsíců. Provozovatelé nechtějí zveřejňovat přesné údaje, kolik nemovitostí se již prostřednictvím internetu prodalo, řádově jich prý byly desítky. Počet lidí, kteří navštěvují jednotlivé aukce, dosahuje stovek, aktivně se prodeje účastní desítky zájemců. Tato čísla by se měla zvýšit na podzim, kdy realitní kanceláře budou moci na portálu Nemoaukce.cz pořádat aukce nemovitostí, které prodávají nebo pronajímají. Dosud se na internetu nabízejí pouze reality, jež inzerují jejich vlastníci.
Prodeje a nákupy realit online umožňuje i Aukční síň Naxos, která se specializuje na pořádání dražeb hlavně nemovitého majetku. „Produkt jsme připravovali poměrně dlouho a jeho provoz jsme zahájili v květnu,“ říká Miroslav Hájek, manažer obchodu a člen dozorčí rady Naxosu. V internetových aukcích již Naxos prodal čtyři objekty téměř za sedm milionů korun. V průměru se jednotlivých seancí účastnilo sedm zájemců. Potenciální kupci realit na portálu Nemoaukce.cz mají možnost si před začátkem aukce nemovitosti osobně prohlédnout. Aukce, která trvá od tří dnů do jednoho měsíce dle přání prodávajícího, se může aktivně účastnit pouze zájemce, který se nejprve zaregistruje. „Jakmile poprvé aktivně vstoupí do prodeje, tedy přihodí, je mu automaticky odeslán doporučený dopis, čímž ověříme jeho adresu. Zpět nám musí poslat vyplněný dotazník s informacemi, které již udal při registraci. Když tak neučiní, je z aukce okamžitě vyřazen a blokován,“ vysvětluje Musil. V případě, že by vítěz aukce od koupi nemovitosti odstoupil, bude se nabídka opakovat.

Aukce není inzerce.

Provozovatelé portálu garantují, že nabízené nemovitosti prověřují. „Kontrolujeme výpis z katastru nemovitostí, smlouvy o nabytí objektu, zjišťujeme, v jakém stavu je inzerovaná nemovitost. Stejně postupují při ověřování budov realitní kanceláře,“ říká Musil. Na věrohodnost prodejů se dohlíží i v Naxosu. „Akce nemá mít v žádném případě formu zveřejnění inzerátu na internetu s následným zvyšováním ceny,“ upozorňuje Miroslav Hájek. Společnost Naxos přirovnává internetovou aukci k dražbám probíhajícím v aukčních síních. „Zájemci mají možnost si objekty prohlédnout, dostávají nezbytné detailní informace, aby se mohli správně rozhodnout. Každá aukce má kontaktní osobu, tedy prodejce. Aukce mají jasná pravidla, která určují například i minimální a maximální výši příhozů,“ shrnuje Hájek. Naxos, podobně jako jeho konkurent, vyžaduje, aby se každý účastník aukce předem zaregistroval, v některých případech, když se prodává dražší nemovitost nebo větší realitní celky, je nutné složit kauci. Výherce internetové seance má povinnost zhruba do deseti dnů začít jednat se zástupci Naxosu, uzavřít smlouvu a zaplatit kupní cenu. „Když tak neučiní, ztratí právo uzavřít kupní smlouvu, na jeho místo nastupuje zájemce, který nabídl druhou nejvyšší cenu, a je natrvalo vyřazen z databáze účastníků online aukcí,“ upozorňuje Hájek.

EBF24

Levné a transparentní.

Organizátoři internetových seancí shodně tvrdí, že tento způsob prodeje nemovitostí má pro kupující i prodávající řadu výhod. „Jde o transparentní prodej. V kterékoliv chvíli je možné online sledovat, jak se mění nabídky na jednotlivé objekty, jaká byla historie prodeje, kolikrát bylo přihozeno. Máme službu, která internetové aukce nepřetržitě monitoruje. Prostřednictvím internetu je také možné oslovit širokou základu potenciálních zájemců,“ vyjmenovává klady Miroslav Hájek. Příznivá je pro účastníky aukcí také výše nákladů za zpeněžení nemovitosti. „Pro prodávajícího je tento způsob určitě levnější, než kdyby využil služeb realitní kanceláře,“ říká Hájek. Provozovatelé portálu Nemoaukce.cz zdůrazňují, že jejich klienti platí provizi až v případě, že konečná cena přesáhne cenu vyvolávací. „Když se prodá nemovitost za vyvolávací cenu, neplatí prodávající žádné poplatky,“ upřesňuje Musil. Češi si na internetový prodej nemovitostí musejí teprve zvyknout, v západní Evropě i ve Spojených státech jsou online aukce běžnou záležitostí. Wall Street Journal uvádí, že dle konzultační společnosti Gwent Group působí v USA na tisíc subjektů, které organizují internetové aukce nemovitostí. „A mají stále plno práce,“ konstatuje deník. Z údajů National Auctioneers Association vyplývá, že ve Spojených státech přesáhl v loňském roce objem elektronických prodejů realit čtrnáct miliard dolarů, což představuje bezmála čtvrtinový nárůst oproti roku 2003. Až opadne nedůvěřivost Čechů, internetové aukce se rozjedou naplno, předpokládají jejich organizátoři. „Myslím, že i v Česku budou velmi populární,“ říká Musil. „Důležité je, aby systém prokázal, že je bezpečný a že účastníkům poskytuje dostatečné záruky,“ dodává Miroslav Hájek. V brzké době zřejmě internetové aukce ale nenahradí pořádání dražeb v aukčních síních. „To je hudba budoucnosti. Zatímco dražby probíhají na základě jasně stanovené legislativy, pro internetové aukce zákonný rámec zatím stanoven není,“ vysvětluje Hájek.

Chybí zákony.

V Česku se pojmy dražba a aukce často chybně považují za shodné. Jeden z rozdílů se týká i využití internetu. V případě dražby musí být její účastníci fyzicky přítomni, aby na výzvu licitátora hlásili své nabídky. Není tedy možno dražit po telefonu nebo využívat elektronických prostředků. Na druhé straně aukce, která je daleko méně regulována, obecně nezakazuje zájemcům, aby předkládali své nabídky elektronicky, a může být tedy provozována i po internetu.
Česká legislativa přesně upravuje zatím pouze podmínky pořádání internetových aukcí v případě veřejných zakázek. „Jedna z našich připomínek k novele zákona o veřejných dražbách upozorňovala, že neřeší elektronické aukce,“ tvrdí Jiří Bureš, předseda České asociace dražebníků. Dodává, že asociace registruje zvyšující se poptávku po pořádání online aukcí. „Ministerstvo pro místní rozvoj dalo přednost jednodušší novele, u níž se dalo předpokládat, že ji poslanci stihnou do voleb projednat,“ vysvětluje postoj ministerstva pro místní rozvoj jeho mluvčí Radka Burketová. Hlavním problémem je pro ně zajištění důvěryhodnosti online aukcí. „Nikdo nám nezaručil, že dražebník nebude podvodník a peníze zaslané na určitou adresu se neztratí,“ konstatuje Burketová. Asociace dražebníků přesto nahlíží na online zpeněžování majetku pozitivně. „Je to nejenom efektivní způsob prodeje, například rozsáhlých skladových zásob z konkurzů, ale především i účinný nástroj proti pletichám, na které si stále bezúspěšně stěžují jak dražebníci, tak i účastníci dražeb,“ konstatuje Bureš. Domnívá se, že se internetové aukce stanou běžným způsobem zpeněžování majetku. „Podmínkou je ale vytvoření důvěryhodného prostředí, zajištění ochrany dat, využití atestovaných nástrojů a také zajištění dohledu,“ říká Bureš. Soudí, že pořádání online aukcí v současné době pokulhává právě kvůli neexistující legislativní podpoře. Přesto ale provozování internetových seancí není protiprávní. „Vždy záleží na konkrétním případu,“ tvrdí Burketová.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).