Menu Zavřít

ECB snížila podle očekávání úrokové sazby v eurozóně

8. 12. 2011
Autor: profit

Evropská centrální banka snížila podle očekávání úrokové sazby v eurozóně na rovné jedno procento. ECB o tom informovala dnes. Úroková sazba centrální banky eurozóny se tak vrátila na historické minimum. Sazby v zemích s jednotnou evropskou měnou klesnou o 0,25 procentního bodu.

Foto: Profimedia.cz

Jde přitom již o druhé snížení úrokových sazeb ECB během jediného měsíce. Šéf ECB Mario Draghi na tiskové konferenci po jednání Rady guvernérů ECB oznámil bezprecedentní kroky k podpoře evropských bank, kterým se nedostává hotovost. ECB výrazně zjednoduší půjčování peněz i pravidel pro zástavy. “Rostoucí napětí na finančních trzích, pokračují zpomalování ekonomické aktivity v eurozóně a nejistý výhled do budoucna jsou podstatnými riziky,“ uvedl šéf ECB ve svém prohlášení. Draghi také naznačil, že ECB by mohla agresivněji podpořit dluhopisy členských zemí eurozóny, pokud se summit Evropské unie dohodne na vytvoření silnější fiskální unie v eurozóně.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy naznačil velmi dramatickou budoucnost, které 17člená eurozóna čelí jen pár hodin před začátkem již osmého krizového summitu EU v tomto roce. “Rizika rozpadu Evropy nikdy nebyla tak velká, jako nyní,“ řekl Sakorzy během setkání představitelů evropských konzervativců v jihofrancouzském Marseille, jehož se účastnila i německá kancléřka Angela Merkelová a přestavitelé evropských institucí. “Diagnóza je taková, že euro, které by mělo vyvolávat důvěru, ji nevyvolává. Diagnóza je taková, že máme jen pár týdnů na to se rozhodnout, protože čas pracuje proti nám,“ dodal francouzský prezident. „Pokud se v pátek nedohodneme, nebudeme už mít druhou šanci,“ řekl Sarkozy.

EBF24

Očekávám od všech hlav vlád, že nebudou říkat, co nemohou udělat, ale co udělají pro Evropu. Celý svět se na nás nyní dívá a co od nás očekává, není další národní problém, ale evropské řešení,“ prohlásil na jednání Evropské lidové strany šéf Evropské komise (EK) José Manuel Barroso.

Na počátku roku bylo jasné, že to, co Evropská centrální banka dělá a že zvedá úrokové sazby, je nesmysl. Dnešní snižování úrokových sazeb tedy musíme chápat jako snahu napravit předchozí chybná rozhodnutí Evropské centrální banky,“ řekla agentuře Mediafax Markéta Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance. „Takto to není ničím jiným, než jenom zoufalým pokusem dodat na trh likviditu, když už je vlastně pozdě, a anulovat to předešlé,“ doplnila.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).