Menu Zavřít

Editorial

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Už čtrnáct dní pátrají reportéři týdeníku EURO po akcionářích společnosti Tax & Investment Advisers, která loni před parlamentními volbami půjčila sociální demokracii několik milionů korun. Ani místopředseda ČSSD a ministr financí Ivo Svoboda, ani jeho pravá ruka ve straně i na ministerstvu Barbora Snopková však zatím neřekli, od koho že si to vlastně na volby půjčili.

Jde přitom o společnost krajně podezřelou. Když náš reportér Pavel Matocha poprvé kontaktoval člena představenstva Tax & Investment Advisers Ondřeje Mrklovského, ten mu sdělil, že o činnosti akciové společnosti se základním jměním v hodnotě deseti milionů korun toho moc neví! Podle svých slov si navíc vůbec nevzpomíná, že by Tax & Investment Advisers půjčila ČSSD nějaké peníze.

Předseda představenstva této akciovky Ivan Lhotský si zase dlouho nemohl vzpomenout, kdo je Ondřej Mrklovský, se kterým sedí v představenstvu firmy. Lhotský zároveň přiznal, že společnost Tax & Investment Advisers loni sociálním demokratům peníze skutečně půjčila, odmítl ovšem uvést, o jakou částku se jednalo.

Miloš Zeman minulý pátek na tiskové konferenci své strany uvedl, že o žádné půjčce od společnosti Tax & Investment Advisers neví. Namísto toho se pustil do obvyklých vtípků. „Musím se přiznat, že toto jméno slyším poprvé, ale dám vám dobrou stopu. Náměstek ministra obrany se jmenuje Petr Tax. Spojte se s ním, odpověděl na dotaz týdeníku EURO.

Bravo, výborný bonmot! Je-li ovšem namístě o podobných věcech šprýmovat. O půjčce nevěděl nejen Miloš Zeman, ale kromě Iva Svobody a Barbory Snopkové zřejmě ani nikdo jiný. V rozhovoru pro týdeník EURO (3/99) to potvrdil nejen manažer loňské kampaně před červnovými volbami František Králík, ale minulý pátek i sám Zeman. „Konstatuji, že tato půjčka se ani na předsednictvu, ani na grémiu neprojednávala, že tedy o ní nevíme, a já vám skutečně doporučuji, aby namísto nafukování bublin o tom, že dostáváme například černé fondy z Ruska, jak jsem se také nedávno dočetl na základě nějakého anonymního dopisu, jste si položili prostou otázku: když jsme údajně tak bohatě sponzorovaná strana, jak to, že máme dluhy, které s nesnázemi a postupně splácíme, řekl doslova Zeman.

František Králík navíc v rozhovoru pro EURO uvedl, že Ondřej Mrklovský ze soukromé společnosti Tax & Investment Advisers pracoval ve volebním štábu ČSSD. Co tedy předseda o své vlastní straně ví a co mu zůstává utajeno? Sám si přitom nebezpečí podivných sponzorů a půjček dobře uvědomuje, nebo alespoň uvědomoval. Ještě v rámci senátní předvolební kampaně v roce 1996 Zeman uvedl: „Pokud zde sponzoři budou, tak by měli být naprosto transparentní a měli by sami zveřejňovat, zda z těch či oněch důvodů pokládají za vhodné poskytnout nějakou sponzorskou podporu kandidátům ČSSD… V žádném případě se nehodláme nechat sponzorovat těmi, u nichž by bylo možné předpokládat, že jejich sponzorství bude založeno na předpokladu, že budou moci naše budoucí senátory korumpovat.

V případě Tax & Investment Advisers sice nejde o sponzorský dar, ale i u půjčky by měla platit stejná pravidla. Zhruba před rokem totiž Zeman uvedl: „…vláda, která může být ve vážném podezření z určité zkorumpovanosti, anebo z ne zcela čestného jednání s veřejností, může ještě hůře vykonávat svoji funkci, než to mohla do této doby.

Zeman by si měl tedy co nejrychleji předvolat své podřízené ve straně i ve vládě (Svobodu a Snopkovou) a zjistit od nich, jak to s půjčkou ve skutečnosti je. Jinak se vystavuje riziku, že dopadne jako Václav Klaus, který doplatil na nezájem o financování své strany ztrátou premiérského křesla a dodnes mu jistě nahánějí hrůzu jména Sinha a Bács.

MMF24

Ani Miloš Zeman si v tuto chvíli nemůže být stoprocentně jist, že za akciovou společností Tax & Investment Advisers nestojí titíž lidé, kteří před lety poslali do pokladny ODS peníze pod falešnými darovacími listinami. A kolik skvělých bonmotů právě na adresu Bácse, Sinhy a ODS už lidé v Česku od Zemana slyšeli!

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).