Menu Zavřít

Eduard Stehlík a Den válečných veteránů

11. 11. 2019
Autor: Euro

Dnes, 11. listopadu, se po celém západním světě vzpomíná na válečné veterány a oběti válek. V Česku se ale místo piety jedná o osudu jednoho z historiků.

Letošní Den válečných veteránů ministerstvu obrany nečekaně zhořkl. Když web Euro.cz v pátek 9. listopadu krátce po obědě napsal, že známý vojenský historik Eduard Stehlík se bude muset klidit z čela resortního odboru pro válečné veterány, zpráva se velmi rychle začala šířit. Nejen do ostatních médií, ale i na nejrůznější diskuzní fóra. Dějiny sice nejsou kdovíjak velkou zálibou Čechů, nicméně Stehlík není pouze jedním z historiků, ale dlouhou dobu už i veřejně známou osobností.

Zapomeňme teď na to, že ministerstvo obrany nedohlédlo, jak citlivý vlastně konec plukovníka Stehlíka může být, a že vysvětlení, že veteránský odbor nově povede civil a Stehlíkovi navíc stejně nebyl prodloužen kontrakt v armádě, řada lidí nepobere. Od resortu, kde personální politika s nástupem hnutí ANO v roce 2014 začala připomínat dění v provinčním maloměstě, se zkrátka zázraky čekat nedají.

Důvěřujete české armádě?

Zajímavější je mela, která se rozběhla, když do Stehlíkova odchodu začali píchat politici. Jen škoda, že s takovou vervou nebojují v okamžiku, kdy v armádě i resortu končí mnohem důležitější lidé, jejichž odchod se může podepsat na schopnostech českých ozbrojených sil.

Nicméně Andrej Babiš správně pochopil, že nyní opět může získat několik bodů, a tak se ještě v průběhu víkendu na sociálních sítích objevila jeho zpráva, že promluví s Lubomírem Metnarem, aby Stehlíka v resortu udržel. Potlesk, poradci premiéra opět potvrdili, že populistická gesta zvládají na výbornou.

Jen pro připomenutí. Podobně se Babiš zachoval i loni v únoru poté, co ministr obrany Martin Stropnický (ANO) neprodloužil kontrakt generálovi Miroslavu Žižkovi, což se setkalo s velkou nelibostí. Babiš tehdy zahlásil, že zkušeného generála jako poradce zaměstná on. A jaká byla realita? Miroslav Žižka u něj pobyl jen pár týdnů, pak se stal rádcem ministryně Karly Šlechtové. Ovšem už od 1. května 2018 je Žižka zaměstnancem zbrojařů z Czechoslovak Group.

Se vší úctou k vedení ministerstva obrany a osudu Eduarda Stehlíka ovšem zásadní otázka leží jinde. Není aktuální personální centrifuga ideální příležitostí k tomu, aby resort konečně svůj veteránský odbor svěřil někomu, kdo prošel bojem a zahraničními operacemi a je tedy opravdovým válečným veteránem?

MMF24

Nejde přitom jen o symboliku k 11. listopadu a všudypřítomným květům vlčích máků. Ministerstvo, které stále tvrdí, jak chce pomáhat vysloužilcům, by konečně mělo jít příkladem. A udělat prostor novodobému veteránovi v čele tohoto odboru je to nejmenší. Třeba i v tandemu se Stehlíkem.

Eduard Stehlík (*1965)
1989 občanský zaměstnanec Vojenského historického ústavu
1992 voják z povolání
1992 až 2012 Vojenský historický ústav (historik, zástupce ředitele, vedoucí oddělení)
2012 až 2013 Ústav pro studium totalitních režimů (1. náměstek ředitele)
2012 až 2014 poradce ministra obrany
2014 až 2019 ředitel Odboru pro válečné veterány ministerstva obrany

Čtěte další texty Ondřeje Stratilíka

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).