Menu Zavřít

Edvard Kožušník: Změna kursu ODS vůči EU nepřipadá v úvahu

8. 1. 2014
Autor: CC BY-SA 2.0: Edvard Kožušník

„Velkou změnu v postoji ODS k dalšímu pokračování evropské integrace, nebo dokonce připojení se k eurofederalistickému křídlu, nečekejte,“ říká současný europoslanec Edvard Kožušník, který oficiálně oznámil svou kandidaturu na předsedu ODS. O ní se rozhodne ve druhé polovině ledna.

Pokud budete na nadcházejícím Kongresu ODS, který se koná 18. a 19. ledna, zvolen předsedou této strany, jak moc důležité budou pro ODS otázky spojené s EU a vůbec s Českou republikou a integrací? O ODS hovoříte jako o eurorealistické straně, dá se v tomto ohledu očekávat nějaká změna kursu?

Myslím si, že v tomto směru mám obrovskou výhodu, že jsem byl čtyři roky v Evropském parlamentu, a mohl jsem si sáhnout na živou politiku tak, jak se v Evropě skutečně dělá. Člověk pak naživo pochopí, že je to především o ochraně vlastních zájmů a je jedno, jestli se jedná o Španěly, Němce nebo Francouze.

Postavení ODS, které si v EU vybudovala i díky tomu, že spolu zakládala eurorealistickou frakci Evropských reformistů a konzervativců (ECR), je z pohledu České republiky a ve srovnání s dalšími politickými stranami ta nejlepší. Velkou změnu v postoji strany k dalšímu pokračování integrace, nebo dokonce připojení se k eurofederalistickému křídlu, proto nečekejte. Nepřipadá to v úvahu.

Velkou otázkou navíc bude, jakým směrem se evropská integrace vůbec vydá. Čekají nás totiž volby do Evropského parlamentu a jejich velkým problémem bude nízká volební účast, nejen v Česku, ale i ve zbytku Evropy. To bude znamenat slabší mandát pro provádění jakýchkoliv změn.

Někdejší vláda Petra Nečase byla často z různých stran kritizována za to, že s veřejností evropskou problematiku málo diskutovala. V případě, že byste se dostal do čela ODS, jak k tomu budete přistupovat?

V první řadě nesouhlasím s tím, že by Nečasova vláda málo diskutovala. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že Petr Nečas byl velmi aktivní člen Evropské rady. To, co ale považuji za chybu, je to, že jsme to jako ODS nedokázali doma prodat.

Celý rozhovor je k dispozici na serveru EurActiv.cz.


Čtěte také:

Klaus: Do Evropského parlamentu nekandiduji, byl to mediální šum

KL24

Do europarlamentu chce znovu kandidovat pět ze sedmi europoslanců ČSSD

Odpadlíci z ODS zakládají novou stranu. Chtějí zabránit „islamizaci“ Česka

  • Našli jste v článku chybu?