Menu Zavřít

EET jede naostro. Finanční správa přijala dva a půl milionu účtenek

1. 12. 2016
Autor: čtk

V Česku se dnes naostro rozjela elektronická evidence tržeb (EET). Restauratéři a hoteliéři od půlnoci do 19. hodiny odeslali na servery Finanční správy 2,5 milionu účtenek. Systém funguje plynule a bez problémů, zatím je do něj zapojeno 37 tisíc podnikatelů. Desítky až stovky z nich ale teprve dnes sháněly pokladnu pro EET, přestože zařízení mělo být už od půlnoci zprovozněné. Finanční správa chystá kontroly dodržování EET až po analýze příchozích dat, tedy za několik dnů.

Komunikace mezi servery a pokladnami je rychlá, průměrná odezva je 97 milisekund, řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, se rychlost zpomalila pouze mezi druhou a třetí hodinou ráno, kdy krátce překročila jednu sekundu. Zákon stanovuje jako hraniční dobu dvě vteřiny, při delší může obchodník vystavit účtenku bez identifikačního kódu EET.

Dodavatelé pokladen dnes zaznamenali zvýšený počet objednávek, protože mnoho podnikatelů shánělo zařízení na poslední chvíli. Někteří z nich mají podle obchodníků chaos v tom, k jakým činnostem mají živnostenské oprávnění. Například pohostinství je vázaná živnost, což řada podnikatelů v minulosti obcházela.

Provozní ředitel dodavatele gastronomických pokladen Storyous Petr Filipec upozornil na to, že se množí problémy s nefunkčními zařízeními. Firmu prý během odpoledne kvůli tomu kontaktovaly desítky podniků, které chtěly nefunkční pokladnu vyměnit. Naopak největší dodavatel EET pokladen O2 podle mediálního zástupce projektu Jiřího Grunda žádný zvýšený zájem o výměnu zařízení neeviduje, spíše naráží na to, že uživatelé neumí pokladnu nebo systém EET ovládat.

Hotely i restaurace ale většinou vykazují bezproblémový chod. Někteří ale s EET nesouhlasí a protestují. Obchod v Jindřišské ulici v Praze měl například od 10:00 do 12:00 zavřeno, na hodinu se připojilo také 150 prodejen Pekařství Šumava, celý den byla zavřená Česká poštovna na Sněžce nebo čajovna v Kutné Hoře. Bitcoinová kavárna Paralelní Polis v centru Prahy založená skupinou Ztohoven EET bojkotuje, provozovatelé evidenci považují za zásah do soukromí občanů a obávají se zneužití dat. Finanční správa už dříve oznámila, že nebude tolerovat ignorování EET, za které hrozí i uzavření provozovny.


Pavel Páral: Štvanice na hostinské začíná

Andrej Babiš reaguje na Párala: Štvanice na EET pokračuje

Páral odpovídá Babišovi: Už je to tady, hospodští budou zdražovat

U Medvídků, pivnice

Řada restaurací kvůli nákladům za pokladny, software a poplatky o několik korun zdražila. Podle Babiše k tomu ale není důvod, protože se současně snížila DPH pro stravovací služby z 21 na 15 procent. „A 15 procent je ještě vysoká a já bych se osobně přimlouval, aby byla ještě nižší,“ řekl ministr. Uměl by si představit DPH na úrovni osmi procent. Některé provozovny pak získaly vybavení k evidenci zdarma od pivovarů.

Evidence tržeb přesto přiměla řadu menších hospůdek v obcích skončit. Pořízení pokladen a přechod na nový systém byl pro ně nákladný. Zavřené dveře ode dneška zůstaly například u malé restaurace Daniel v Nádražní ulici v Sokolově, zavřela restaurace na Milešovce, skončily i některé podniky na Vysočině. S nostalgií se loučili ve středu večer se svým oblíbeným podnikem štamgasti jedné z hospod na Olomoucku. Kolik provozovatelů skutečně skončí, bude finanční úřad vědět za pár dní.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je EET jedním z klíčových opatření, které prosadila vláda v rámci boje proti šedé ekonomice. Pomůže poctivým podnikatelům, řekl dnes Sobotka. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Občanští demokraté vystavili před novináři účtenku s náklady daňovým poplatníků na EET s částkou 3,87 miliardy korun. Podle Babišova odhadu by EET měla do státní pokladny přinést až 18 miliard korun ročně, což opozice zpochybňuje.

CIF24

První vlna EET se podle dřívějších odhadů správy týká zhruba 40 tisíc podnikatelů. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou další.

Podle Babiše se startem EET problémy nejsou:

Projděte si přihlášení k EET na webu Finance.cz

Čtěte dále:

Od kdy se vás týká EET?

Co musíte vědět o EET


  • Našli jste v článku chybu?