Menu Zavřít

EET srazila platby kartou na internetu

29. 5. 2017
Autor: (CC BY 2.0) Intel Free Press via Wikimedia

Rychlý růst online plateb zpomalil, e-shopy je kvůli elektronické evidenci tržeb ruší.

Projekt elektronické evidence tržeb Sobotkovy vlády zamíchal stomiliardovým trhem tuzemského e-commerce. Poznat je to z prvních čísel po zavedení EET pro e-shopy, jak je představila společnost Heureka, která má přehled o platbách na českém internetu.

Ze statistik je patrné, že jinak rychlý nárůst plateb kartou v e-shopech se rapidně zpomalil. Důvodem je právě fakt, že platby kartou jako jediná metoda platby u e-shopů spadla pod povinnost EET. Numericky vyjádřeno podíl plateb kartou online meziročně vzrostl o pouhý jeden procentní bod, dosud přitom rostla meziročně čtyřprocentním tempem.

Navíc je pravděpodobné, že až budou k dispozici čísla za delší časové období, může se ukázat, že platby kartou spadly do minusu. „I když se nejedná o dramatické číslo, faktem je, že některé e-shopy kvůli EET online platby rušily,“ komentuje Tomáš Braverman, ředitel nákupního portálu Heureka.cz.

Česko přitom obecně v platbách kartou zaostává za Evropou, a měl by ho tedy čekat velký nárůst právě v tomto segmentu. Kartou v e-shopech platilo podle čísel Heureky jen 18 procent nakupujících.

CIF24

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro, které vychází 29. května. V elektronické verzi ke stažení na www.alza.cz/euro.

 Titulka Euro 22/17


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).