Menu Zavřít

EET vnímají pozitivně dvě třetiny Čechů. Kladný názor převažuje i u Účtenkovky

14. 11. 2018
Autor: Profimedia.cz

Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) považuje 68 procent Čechů za pozitivní opatření. Jejich podíl od minulého roku o čtyři procentní body vzrostl. Účtenkovou loterii pak vnímá 40 procent lidí pozitivně, 18 procent negativně a zbytek nemá vyhraněný názor. Více než dvě třetiny dotázaných míní, že loterie přispívá k častějšímu vyžadování účtenek. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

EET má stabilně vyšší podporu mezi staršími lidmi, kladně ji hodnotí 76 procent z nich. V nejmladší skupině je podíl příznivých hodnocení 59 procent. „Při formulaci osobního postoje k EET pozorujeme, že hlasů pro EET je téměř dvojnásobně více než hlasů proti,“ uvedli statistici. Necelá třetina dotázaných však stále nemá k evidenci jasný postoj nebo ji vůbec nerozumí.

Účtenkovku ministerstvo financí spustilo v říjnu 2017. Tři pětiny lidí přesně vědí, o co se jedná. Zhruba čtvrtina Čechů pak o loterii slyšela, ale nemá přesnější informace. Míra znalosti se zvyšuje s úrovní vzdělání.

Kvůli loterii požaduje účtenku 44 procent lidí. Celkem si pak doklad při placení běžných nákupů bere 59 procent Čechů, což je meziročně o šest procentních bodů více. Mezi mladými lidmi je podíl těch, kteří si účtenku berou, významně nižší, a to 42 procent. Naopak u lidí starších 60 let je to 72 procent.

Jak vnímají Češi EET:

 Jak vnímají Češi EET

Zdroj: STEM

Ze statistik ministerstva vyplývá, že do říjnového slosování Účtenkovky se zapojilo zhruba 346 873 aktivních hráčů. Je to nejméně za dobu jejího fungování.

ebf - tip - debata

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) počet soutěžících poroste s náběhem dalších vln EET, které mají být spuštěny půl roku po nabytí účinnosti zákona. Příslušná novela ale zatím čeká na schválení v Poslanecké sněmovně a je zatím v prvním čtení. Třetí vlna EET by se měla týkat stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Čtvrtá je určena vybraným řemeslníkům.

Dále čtěte:

Pětina vietnamských večerek nevydává účtenky. Asociace obchodníků chce důslednější kontroly

Zákaz kouření a EET. Pivovary si stěžují na nižší prodej čepovaného piva

EET se nezúží jen na plátce DPH, Sněmovna odmítla poslanecký návrh

Offline EET: kontroverzní zákon čeká řada změn

EET by mohla do rozpočtů přinést příští rok až 14,6 miliardy, odhaduje ministerstvo

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).