Menu Zavřít

EET zvedla cenu obědů o čtyři koruny. Rozdíl mezi regiony je 21 Kč

23. 12. 2016
Autor: Petr Topič, Mladá fronta

Čtyři koruny. Nebo pro milovníky přesné statistiky 4,5 procenta. O tolik se v Česku zvedla cena obědu po prosincovém zavedení elektronické evidence tržeb.

Průměrná cena obědu před zavedením EET byla 88,50 Kč, po zavedení evidence 92,50 Kč. Nejvíce, téměř o 10 korun, poskočila cena obědu ve Středočeském kraji, nejméně pak na severní Moravě – jen o 1,60 Kč.

Fakta vyplývají z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve své statistice využil svou databázi 4207 gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Podle zveřejněných dat se dá v Česku nejlevněji naobědvat na Vysočině nebo v Olomouckém kraji, za necelých 88 korun, naopak nejvíce budete platit v Praze - v průměru 109 korun.

Ve středních Čechách se sice za oběd platí o 13 korun méně než v Praze, ale žádná „výhra“ to nebude. Z republikového pohledu to bude druhý nejdražší oběd ze všech regionů a navíc zde cena poledního menu podražila nejvíce, v průměru o 9,50 Kč.

„Varovná slova restaurací se naplnila a drtivá většina provozovatelů přistoupila ke zdražení svých obědových meníček. Na obhajobu restaurací je potřeba říci, že růst cen v meziročním srovnání není tak dramatický,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

Rozdíl cen obědů před a po zavedení EET podle regionů  Rozdíl cen obědů před a po zavedení EET - prosinec 2016 Zdroj: menicka.cz


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Většina lidí EET podporuje, polovina podnikatelů kvůli ní zdražila

Babiš hledá provozovatele loterie. Velké hráče Účtenkovka neláká


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).