Menu Zavřít

Einstein zazpívá

8. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Ochrany proti padělání vstupují do audiovizuálního věku

Na prach usazený na konferenčním stolku dopadne laserové světlo. V prostoru nad ním se přízračně objevuje trojrozměrný portrét Alberta Einsteina. Prezentace možností nové české technologie připomíná vystoupení varietního umělce, bezpečnostní prvky nám brzy budou tančit a hrát.

Náskok.

Ředitel společnosti Optaglio Tomáš Těthal označuje výsledek nedávno ukončeného šestiletého vývoje za nový trend v oblasti bezpečnostních prvků určených například k ochraně originálních výrobků před padělateli. Firma se sídlem v Řeži u Prahy se k němu dopracovala po dlouholeté spolupráci s Ústavem přístrojové techniky v Brně. Pokračuje de facto v práci brněnského akademika Delonga, který v osmdesátých letech založil československou holografii. „Po revoluci se v této části výzkumu zcela zhroutil systém financování a odbytu nových technologií, protože veškeré výsledky byly primárně určeny pro východní blok,“ říká Těthal. „Převzali jsme teoretické podklady i vědce a začali jsme jednotlivé technologie rozvíjet pro praktické použití. Trvalo to řadu let, ale dali jsme týmu vědců nový směr. Dnes máme výhodu v šestnáctiletém kontinuálním vývoji. To nám umožňuje uvolňovat postupně technologie s předstihem před padělateli, místo abychom jen reagovali na nové problémy,“ dodává. Díky tomu je Optaglio jednou z nemnoha firem sídlících v Česku, jež jsou ve svém oboru světovým technologickým lídrem.

Štítek jako každý jiný?

Význam ochranných bezpečnostních prvků prudce roste. „O Číňanech se říká, že dokážou okopírovat cokoliv včetně opotřebení, které měl výrobek v době, kdy se jim dostal do rukou. My stojíme na druhé straně pomyslné fronty a snažíme se život padělatelům co nejvíce znepříjemnit,“ říká Těthal. Upozorňuje však, že o svých strategiích toho firma mnoho zveřejňovat nemůže: „Vše je podřízeno maximální míře utajení, protože jediná neprolomitelná ochrana je ta, o níž nikdo neví.“
Nejčastěji mají padělatelé na mušce bankovky, doklady, státních ceniny, identifikační karty policie nebo záruční listy. Málokdo by však očekával, že si v kamenném obchodě koupí například nelegální kopii softwaru vybavenou napohled všemi náležitými bezpečnostními prvky. I ty jsou předmětem práce padělatelů. Vyrobit bezpečnostní prvek, který nelze imitovat, je stále obtížnější. „Můžete ale vyrobit kovový štítek o rozměrech dvakrát dva centimetry a umístit na něj třicet tisíc stran textu, v němž bude mít každé osmdesáté malé ‘d‘ odštíplou nožku. To je takzvaný markant, záměrná chyba, kterou ale uvidí pouze náležitě vybavený odborník. Laik imitaci takového prvku prostým podobně vypadajícím plíškem rozpoznat nedokáže,“ uvádí Tomáš Těthal. Existují státy, kde se například bankovky úspěšně padělají pro nás neuvěřitelným způsobem – obkreslováním. Takový postup funguje, protože vzdělanost uživatelů je extrémně nízká. „V našem oboru jde hlavně o to, aby nebylo možné ochranu ani imitovat běžně dostupnými prostředky. Nutně tedy musí přijít nová technologie, umožňující silnou ochranu pro profesionála a zároveň výrazný vizuální efekt pro laika,“ říká Těthal.

Spektakulární ochrana.

Optaglio vyvíjí dvě metody zabezpečení výrobků. „Běžný holografický proužek, nálepka nebo kolek jsou komerčně známé technologie s relativně nižším stupněm bezpečnosti. Dokáže je dodat zhruba sto firem na světě. Budoucnost ale bude patřit interaktivním prvkům, které dokážou určitým způsobem aktivně komunikovat s uživatelem,“ říká Těthal. Co se interaktivním ochranným prvkem míní? „Předvedený obraz Alberta Einsteina je dobrý příklad. Kdokoliv, vybavený například běžným laserovým ukazovátkem, může prostým nasvícením ochrany tento portrét vyvolat. Interaktivní bezpečnostní prvek vám může také zahrát určitou melodii, případně několika slovy popsat výrobek a podobně. Taková technologie je typickým zástupcem ochrany s efektem velmi výrazným i pro laika. V těch jsme světovou jedničkou, nikdo jiný podobnou technologii nemá. Z hlediska bezpečnosti není možné zacházet příliš do detailů, ale už brzy uvedeme na trh novinky, jejichž funkce bude právě audiovizuální. Takový prvek je v podstatě nemožné napodobit,“ říká Těthal.

EBF24

Cigarety pro Bangladéš a rumunská DVD

Trh s ochranami proti padělání se za posledních deset let díky velkému množství padělatelů vyvinul do obrovských rozměrů. Zaplavit trh nekvalitními napodobeninami dnes po investici pár desítek tisíc dolarů dokáže prakticky kdokoliv. V důsledku dnes každý druhý výrobek nese některý z bezpečnostních prvků. „Chrání se i předměty, u kterých by běžný člověk nic podobného nečekal, například automobilové svíčky. Občas také narazíme na kuriózní zakázky, například v poslední době jsme vyhráli tendr na cigaretové kolky pro Bangladéš. V podstatě pětadevadesát procent naší produkce je export,“ uvádí Těthal. „Chráníme produkty pro Shell, Warner Home Video, Siemens, Bosch, Minoltu, Calvin Kleina, listiny města Katowice, rumunská DVD, značkové víno a další,“ vypočítává ředitel Optaglia.

Podnikání ve fyzice Cesta společnosti Optaglio k pozici světového lídra v oblasti zabezpečení listin a výrobků trvala patnáct let. Většina ze skupiny vědců, pracujících v oborech jaderné fyziky a chemie, kteří firmu po revoluci ještě pod názvem Czech Holografia zakládali, chtěla v podstatě pokračovat ve výzkumu a uplatnit zkoumané technologie na českém trhu. V roce 2000 se objevila možnost fúze s poměrně mladou britskou firmou Optaglio, která disponovala vynikajícími distribuční kanály po celém světě a chyběl jí zajímavý produkt. Spojením se změnilo jméno společnosti a původní vlastníci Czech Holografia se stali společníky v novém podniku. Dnes Optaglio Group sdružuje čtyři firmy, dvě české, původní britskou a jihoafrický Holomatrix. „Firma i po fúzi s Brity zůstala převážně česká. V Česku je soustředěn kompletní vývoj a celá vědecká báze. Mimochodem, naše výzkumné centrum se nachází mimo sídlo firmy v ústavu v Řeži. Kde je - neprozradím, to víte, utajení,“ říká ředitel Optaglia Tomáš Těthal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).