Menu Zavřít

EK: Rozhovory mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli učinily pokrok

21. 9. 2011
Autor: profit

Evropská komise uvedla, že rozhovory mezi řeckou vládou a trojkou mezinárodních věřitelů pokračovaly úspěšně. Inspektoři z EK, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) by se do země měli vrátit příští týden, informoval server BBC.

Foto: Miloslav Hamřík

Během úterního večera proběhla telekonference mezi řeckým ministrem financí Evangelosem Venizelosem a zástupci trojky. „Učinili jsme dobrý pokrok,“ uvedla pro jednání EK. „Rozhovory o technických záležitostech budou pokračovat v nadcházejících dnech v Aténách,“ dodala.

Mluvčí řecké vlády Angelos Tolkas podle informací agentury Reuters oznámil, že ve středu večer řecká vláda zveřejní oznámení ohledně úsporných opatření, o kterých nyní jedná s věřiteli. Očekává se, že Atény představí další škrty a úspory, které mají přispět k snížení vysokého zadlužení země.

CIF24

Řecká média uvedla, že vláda bude zřejmě chtít urychlit propouštění státních zaměstnanců, snížit jejich mzdy a důchody, zvýšit daň z mazutu a zavést speciální daň z realit. MMF ve své úterní prognóze uvedl, že zadlužení Řecka bude v příštím roce kulminovat na závratné úrovni 189,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Dluhové břemeno by podle odhadu MMF mělo v letošním roce dosáhnout 165,6 procenta HDP, po roce 2012 by mělo začít klesat. O rok později se tedy sníží na 187,9 procenta HDP.

Skupina zemí platících eurem se v pátek dohodla posunout rozhodnutí o uvolnění další tranše v objemu osmi miliard eur (196,2 miliardy Kč) pro Řecko až na říjen, uvedl předseda ministrů financí eurozóny (Eurogroup) a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. „O vyplacení další tranše financí rozhodneme v říjnu,“ řekl Juncker během tiskové konference. Podle Junckera Eurogroup „uznal významné úsilí, které podnikly řecké úřady“, přesto má pokračování implementace střednědobého fiskálního programu klíčový význam.

  • Našli jste v článku chybu?