Menu Zavřít

Ekologické vaření

30. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Plzeňský Prazdroj

PRAHA (hns) - Plzeňský Prazdroj zahájil rekonstrukci a rozšíření varny v pivovaru Plzeň s cílem zvýšit do roku 2010 několikanásobně výrobu piva. Značka Pilsner Urquell by se tak měla zařadit mezi pět prémiových značek světa.
Postupná náhrada varních souprav z roku 1978, respektive z roku 1950, je rozložena na čtyři etapy do období tří let. První dvě etapy dohromady přijdou na téměř 300 milionů korun a měly být hotové do konce května 2004. To umožní výrobu až tří milionů hektolitrů piva Pilsner Urquell ročně.
„Troufám si říci, že naše varna bude patřit k nejlepším v evropském i světovém měřítku, pokud jde o technologii, efektivnost výroby a její ekologičnost,“ říká manažer pivovaru Plzeň Václav Berka. „Tradiční postup výroby piva Pilsner Urquell se měnit nebude: zachováme měděné kotle pro rmutování, třírmutový varní proces a přímý otop plynem. Všechno bude řízeno plně automaticky a výrazně se zvýší bezpečnost. Z hlediska ochrany životního prostředí je důležité snížení emisí a zlepšení energetické bilance. S novou technologií dosáhneme snížení objemu odpadů a zaměříme se na zlepšení kvality vypouštěných odpadních vod,“ vysvětlil Berka. Jako dodavatel výrobního zařízení byla vybrána německá firma Huppmann, která je partnerem řady pivovarů ze skupiny SABMiller.

  • Našli jste v článku chybu?