Menu Zavřít

Boom hydroelektráren: ve světě se staví tisíce vodních děl

15. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Odpůrci výstavby nových přehrad poukazují na dopady na místní komunity i přírodu. Její zastánci naopak zdůrazňují, že hydroelektrárny nezvyšuje produkci skleníkových plynů. Nejvíce nových přehrad po roce 2010 vyrostlo v Asii. V současnosti se staví nebo se plánuje postavit na celém světě 3700 vodních projektů.

I když výstavba nových mamutích vodních děl znamená často nevratné následky pro okolní přírodu, zvířata i obyvatele, hydroenergetika zažívá rozmach, zejména v asijských zemích. V současnosti se na celém světě staví nebo se plánuje realizovat 3700 vodních projektů, vyplývá ze zprávy Global Dam Watch. V Asii, Africe a Jižní Americe to je 2863 projektů.

Mají se v České republice stavět nové přehrady?

„Když se podíváte, kde se tyto přehrady staví, máte dojem, že se v Číně nebo Brazílii zbláznili,“ tvrdí environmentalista Kaveh Madani z americké univerzity Yale. Podle něj obě země chtějí dokázat, že mohou být energeticky soběstačné bez ohledu na ochranu přírody.

Mezinárodní asociace pro vodní energii uvedla, že se v roce 2017 instalovaly nové vodní elektrárny o kapacitě 21,9 GW. Přes polovinu přidala právě Čína a Brazílie.

 Přírůstek instalované kapacity nových hydroelektráren v roce 2017

Předloňský přírůstek instalované kapacity hydroelektráren. Zdroj: International Hydropower Association

Z celkového globálního instalovaného výkonu 1267 GW má Čína 341 GW v hydroelektrárnách, druhé jsou Spojené státy se 103 GW a třetí Brazílie se 100 GW. V roce 2017 se vyrobilo z vodních zdrojů 4185 TWh elektřiny, což kryje spotřebu pro jednu miliardu lidí.

Instalovaný výkon elektráren ve světě ke konci roku 2017.

Instalovaný výkon vodních elektráren ve světě ke konci roku 2017. Zdroj: International Hydropower Association

Zastánci výstavby nových přehrad tvrdí, že se jedná o čistý zdroj levné elektřiny. Odpůrci zase upozorňují na ekologické i sociální důsledky stavby velkých vodních děl, kvůli kterým se musí přesídlit statisíce obyvatel. V případě největší vodní elektrárny na světě Tři soutěsky to bylo 1,3 milionu lidí.

„Přehrady jsou symbolem moci,“ zdůraznil Madani. Navíc přístup k vodě znamená zejména v afrických a asijských také ekonomickou prosperitu.

Světová banka v minulosti výstavbu přehrad v rozvojových zemích podporovala, v roce 1993 ale došlo ke zlomu, kdy vycouvala z finanční pomoci výstavby přehrady na indické řece Narmada. Přehrada Sardar Sarovar byla nicméně slavnostně otevřena v září 2017. Celkový instalovaný výkon je 1450 MW.

Od té doby Světová banka přísněji posuzuje dopady projektů na přírodu i společnost. Výstavba nových vodních děl musí mít ekonomický smysl a zároveň podporovat místní komunity, uvedl Pravin Karki, který ve Světové bance vede sekci pro hydroenergetiku. Na druhou stranu například Indie nebo Čína financují stavby bez pomoci Světové banky a nevyžadují posuzování dopadů na životní prostředí.


Byznys v Turecku znervóznil věřitele Energo-pro. K panice není důvod, uklidňuje firma

 Energie z Kavkazu. Vodní elektrárna Lajanuri (112,5 megawattu) je jednou z 15 vodních elektráren, které vlastní česká firemní skupina Energo-Pro v Gruzii.


Při postupném oteplování planety mohou být přehrady zdrojem napětí mezi státy a boje o vodu. Zdrojem sporu je například turecká přehrada Ilisu na řece Tigris, která omezuje zásobování vodou v Iráku. Přehrada byla dokončena v únoru 2018, její napouštění má začít v červnu tohoto roku.

Největší hydroelektrárny světa podle instalovaného výkonu
Název Země Instalovaný výkon v GW
Tři soutěsky Čína 22,5
Itaipú Brazílie/Paraguay 14,0
Si-luo-tu Čína 13,9
Guri Venezuela 10,2
Tucuruí Brazílie 8,4

Zdroj: wikipedia

Dále čtěte:

EBF24

Přehrada na Berounce. Odpůrců hráze přibývá

Brněnská energetická skupina Geen spustila vodní elektrárnu v Gruzii

Voda z řek má dobíjet elektrické taxíky ve městech. Projekt podpořil Brusel

Disruptor na moři. Dánský elektrický trajekt za půl miliardy upluje 40 kilometrů

Hon za proudem. Těžaři kryptoměn bojují o zelenou energii ve Skandinávii

Symbol USA i pohřebiště dělníků. Hoover Dam se začal stavět před 88 lety

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).