Menu Zavřít

Ekonomika USA pokračuje v růstu, zvyšování mezd zrychluje jen mírně

12. 7. 2017
Autor: 401(K) 2012, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Ekonomika Spojených států na přelomu jara a léta pokračovala v mírném růstu. Tvorba pracovních míst byla solidní, nestačila však ke zrychlení růstu mezd. Vyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou dnes zveřejnila americká centrální banka (Fed).

Zpráva podle agentury AP naznačuje, že největší ekonomika světa zůstává v dobrém stavu a nebyla narušena dosavadním zvyšováním úrokových sazeb. Měnový výbor Fedu ke zprávě přihlédne koncem července, kdy se sejde k dalšímu rozhodování o měnové politice.

Banka na červnovém zasedání zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do rozpětí 1,00 až 1,25 procenta. Ke zvýšení sazby přikročila již potřetí za šest měsíců.


Trump chce střídání v čele Fedu. Přečtěte si více

Šéfka FEDu Janet Yellenová


Šéfka Fedu Janet Yellenová při dnešním kongresovém slyšení uvedla, že ekonomika Spojených států je dostatečně silná na to, aby absorbovala další postupné zvyšování úrokových sazeb. Zároveň ale signalizovala, že prostor pro zvyšování úroků je omezený.

CIF24

Řada amerických podniků nyní podle Béžové knihy zvyšuje mzdy, aby přilákala potřebné zaměstnance. Celkový růst mezd však nadále roste pouze mírným tempem, upozorňuje Fed. Centrální banka přitom doufá, že růst mezd v důsledku nízké nezaměstnanost zrychlí a přispěje k nárůstu inflace na její dvouprocentní cíl.

Dále čtěte:

Fed znovu zvýšil sazby. Dluhopisů se začne zbavovat ještě letos

Yellenové zbývá půl roku do konce funkčního období v čele Fedu. Jak si vedla?

Nezaměstnanost v USA je na 16letém minimu. Klesla na 4,3 procenta


  • Našli jste v článku chybu?