Mezinárodní veletrh Víno & Destiláty
Již popáté poteče na pražském Výstavišti víno proudem, a to 19. – 21. května. Od druhého ročníku svého konání je zde doma Mezinárodní veletrh Víno & Destiláty, tentokrát s vročením 2003.
Letos lze čekat účast 120 expozic, zhruba stejným dílem rozdělených na tuzemské a zahraniční, a rozšiřuje se i komoditní záběr veletrhu.
Silná italská expozice se stává již tradicí, letos se představí na více než dvou stech metrech výstavní plochy. Do útoku na ztečení českého trhu zatroubili i Rakušané, počet vinařů, kteří se na Výstavišti objeví, se blíží třem desítkám.
Vedle vín nejvyšších jakostních tříd s rodokmeny staletí dlouhými se zde objevují nová, ze zatím neznámých nebo málo známých sklepů. Taková představí mezi jinými společnost Vino Andino, která se zaměřila na Chile a hodlá předvést nadstandardní produkci tří či čtyř u nás zatím neprezentovaných vinařských firem.
Potěšující je také růst účastníků veletrhu z řad tuzemských producentů. Vedle kmenových vystavovatelů, jakými jsou např. Vinné sklepy Lechovice nebo znojemský Znovín, se letos premiérově představí celá dvacítka malých i větších vinařských domů. Nabízí se tak jedinečná možnost pod jednou střechou přechutnat produkci nových domácích firem a zkonfrontovat ji s importovaným sortimentem.
Celková výstavní plocha, zhruba 6500 m2, poskytuje prostor i pro prezentace jiných potravinářských produktů. Intenzivně se připravují Pražské pivovary, které chystají přehlídku „prvoligových“ piv.
Řeč ale bude i o pokrmech. Imco představí řadu sýrů, společnost Sivico švýcarskou čokoládu a další tamní specialitu - fondue. Návštěvník se bude moci seznámit i s nabídkou firem dovážejících kávu a „kafematy“.
Veletrh, jehož nosným programem bylo a zůstává víno, se evoluční cestou transponuje do jakéhosi nástupce někdejšího Gastropragu (samozřejmě v míře omezené a odpovídající možnostem). Až po letech je patrné, jak výstava tohoto zaměření Praze chybí.