Menu Zavřít

Elegance ze severních svahů

5. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Cloudy Bay Sauvignon blanc 2007

Víno a vinná réva je fenomén, který doprovází člověka snad od nepaměti a je dokonalým odrazem historických, kulturních a geografických faktorů stejně jako odrazem svého terroiru. Protože každá sklizeň, každá vinice i každý vinař dává téže odrůdě nenapodobitelnou identitu, stává se degustace vína jedinečným dobrodružstvím, a jak se zdá i nevyčerpatelným zdrojem poznání. Zejména konec minulého století přinesl do pěstování révy i výroby vína mnoho technických novinek, které se postupně šíří do všech koutů světa, a tak se stává dříve poněkud opomíjený Nový svět ve výrobě špičkových vín konkurentem tradičním evropským regionům. Teprve nyní máme možnost poznat nepřeberný sortiment, o jakém se nám před dvaceti lety ani nezdálo.

Region
Nový Zéland rozhodně nepatří k vinařským velmocem, avšak díky shodě velmi šťastných okolností byl nástup některých novozélandských vín na výsluní světové popularity téměř raketový. Největší respekt si ve světové konkurenci rozhodně získala odrůda Sauvignon blanc, která se svým stylem značně odlišuje od evropských nebo jihoafrických sauvignonů a je spojena s nejmladší vinařskou oblastí Marlborough. Komerční vinice tam byly založeny teprve před třiceti lety a dnes jejich rozloha dosahuje téměř čtyř tisíc hektarů. Sauvignon blanc je na těchto vinicích nejčastější následovaný odrůdami Chardonnay a Pinot noir, který se však z největší části používá pro výrobu šumivých vín. Červená vína jsou poměrně vzácností, i když například tamější merlot dosahuje nesporných kvalit. Styl vín odrůdy Sauvignon blanc ze severních, převážně kamenitých vinic dává vína značně kořenitá s charakteristickými paprikovými tóny, z jílovitých půd střední části jsou vína často více ovocitá s náznakem chuti kyselých jablek. Jsou převážně špičkové kvality a produkuje je dnes možná již desítka podniků, které spojily s novozélandskou oblastí Marlborough svoji budoucnost.

ebf - tip - debata

Producent
Vinařství Cloudy Bay založené v roce 1985 je podnikem, jehož sauvignon blanc si hned po uvedení na světové trhy získal srdce milovníků vín a možná i odstartoval vinařskou popularitu této vzdálené země. Toto dnes jedno z nejznámějších novozélandských vinařství je společným podnikem australské společnosti Cape Mentelle a proslulého francouzského výrobce šampaňských vín Veuve Clicquot. Jejich vinice v severní části South Island o rozloze 60 hektarů se rozprostírají v malebném údolí řeky Wairau obklopeném horskými masivy. Přírodní dispozice spolu s ideálním, poměrně chladným podnebím dávají celé oblasti Marlborough značný potenciál pro výrobu elegantních a jemných vín, na kterém se značnou měrou podílí i nadprůměrný počet slunečných dnů v roce. Na vinicích Cloudy Bay najdeme i další mezinárodní odrůdy jako Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Pinot noir, které však zatím nedokázaly odbornou veřejnost oslovit tak výrazně jako odrůda Sauvignon blanc. Ošetřování vinic a sklizni hroznů je ve vinařství věnována pečlivá pozornost, i když zejména díky přístupnému terénu, řezu a vedení vinné révy se zde ve značné míře uplatňuje mechanizace. Vinařství je s ohledem na svou krátkou historii vybaveno nejmodernějšími technologiemi, vína kvasí a jsou skladována převážně v nerezových nádobách, i když malá část vín je také školena v dubových sudech typu barrique a používá se při zcelování k dosažení osobitějšího výrazu a větší komplexity vín.

Náš tip
Cloudy Bay Sauvignon blanc 2007 je elegantní víno značně světlé, až vodové barvy z nazelenalými odlesky. Vůně je velmi příjemná, středně intenzivní, svěží a ovocitá s typickým charakterem čerstvě pokosených kopřiv. Na patře potěší nápadnou svěžestí a harmonickou vrstevnatostí ovocitých tónů, v náznaku připomínající zelená jablka a limetku. Víno je charakteristické vysokým obsahem příjemných kyselinek i patrným obsahem alkoholu. Toto stylové, poměrně extraktivní a v chuti dlouhé víno je vytvořeno velmi pečlivě a prakticky bez patrného doteku dubového dřeva. Láhev vína je uzavřena kvalitním šroubovacím uzávěrem, který se zdá být v mnoha ohledech vhodnější než běžně používané korky a rozhodně nebrání delšímu uložení těchto vín. Na našem trhu jej nabízí řada prodejců jako například www.vinnyhumidor.cz. Hodnocení: 88 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 26
Chuť vína (max. 44) – 39
Celkový dojem (max. 11) – 9
Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).