Menu Zavřít

ELEKTRONIKA ŘÍDÍ KOLA

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Nové Volvo S 60 AWD

PRAHA – Švédské Volvo se chystá na podzimní frankfurtský autosalon s modelem S 60, který bude mít elektronicky řízený pohon všech kol. První vůz severské značky s touto výbavou dostal označení AWD (All Wheel Drive). Systém po–užitý na „es šedesátce je zcela elektronicky řízený v závislosti na mnoha parametrech, jako jsou například adhezní podmínky, zrychlení nebo boční zrychlení. Točivý moment je tedy samočinně rozdělován na přední a zadní kola tak, aby na všech typech povrchu vozovky a za jakékoliv situace byl zaručen optimální přenos hnací síly.

Princip systému spočívá v tom, že točivý moment se rozděluje na přední a zadní kola prostřednictvím vícelamelové mokré spojky. Řízení pohonu všech kol spolupracuje s ostatními elektronickými systémy vozidla, a tím neustále optimalizuje přenos hnací síly motoru přes všechna kola na vozovku. Elektronicky řízený systém AWD se prý bude vyznačovat extrémně rychlou dobou uvedení kol do záběru nebo z něj. „Rychlost, s jakou tento systém reaguje, dodává již předem dobře vyváženému automobilu mimořádně dobré jízdní vlastnosti. Ostatně majitel sportovního sedanu nevyužívá pohonu všech kol ke zdolávání překážek v terénu, ale k udržení optimální stopy a stability vozidla na silnici, říká viceprezident oddělení vývoje ve společnosti Volvo Car Corporation Hans

CIF24

Gustavsson.

Volvo S60 AWD je osazeno pětiválcovým motorem s nízkotlakým přeplňováním, který má zdvihový objem 2,4 litru. Disponuje největším výkonem 147 kW. Motor patří k nové generaci agregátů, která údajně podstoupila rozsáhlé úpravy v oblasti efektivního využívání paliva, snížení emisí, a tím negativního dopadu na životní prostředí. Přeplňovaný motor okamžitě reaguje na byť jen malý pohyb pedálem plynu, a to již od velmi nízkých otáček. Nový automobil Volvo S 60 AWD bude uveden do dealerské sítě koncem srpna 2001. Plánovaný objem prodeje v prvním roce hovoří o 9000 vozidlech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).