Nespresso představuje příběhy skutečných kolumbijských farmářů, se kterými spolupracuje
Uspokojit nejen vysoké nároky spotřebitelů, ale zároveň věnovat pozornost oblasti, odkud káva ukrytá v kapslích pochází, a především jejím pěstitelům -o to se značka Nespresso snaží již téměř 15 let prostřednictvím svého programu Nespresso AAA Sustainable Quality .
Součástí projektu zaměřeného na udržitelnost pěstování a výrobu kávy je také nejnovější komunikační kampaň, v níž Nespresso široké veřejnosti představí několik farmářů, se kterými přímo spolupracuje. Na jejich životních příbězích chce ukázat, jak zásadní vliv mohou mít některá rozhodnutí této společnosti.
Nejdůležitější roli ve světě Nespresso vždy hrála a stále hraje samotná káva. Její kvalitu ovlivňuje mnoho faktorů, od přírodních podmínek přes pěstební postupy farmářů až po zpracovací procesy. Aby Nespresso zaručilo, že kvalita kávy bude vždy konzistentní a na té nejvyšší úrovni, spustilo již v roce 2003 program Nespresso AAA Sustainable Quality . Do programu se zapojily tisíce zemědělců z Mexika, Kolumbie či Kostariky. Všichni se zavázali k pěstování kávy metodami, které jsou trvale udržitelné a šetrné k životnímu prostředí. Dnes spolupracuje s více než 70 tisíci pěstitelů z 12 zemí světa, přičemž jejich produkce představuje více než 80 procent celkového objemu kávy Nespresso. A právě tito reální pěstitelé nyní prostřednictvím nové komunikační kampaně Nespresso seznamují diváky a čtenáře s procesy zpracování kávy a zároveň jim odhalují své životní osudy, které zapojení do tohoto projektu udržitelnosti významně ovlivnilo.
Celý příběh kampaně se odehrává v kolumbijském městečku Jardin, kde společnost Nespresso ve spolupráci s místním družstvem vybudovala zpracovatelské centrum, kam mohou farmáři přinést své kávové třešně a získat z nich zrna způsobem, který vždy zaručí jejich konzistentní a špičkovou kvalitu.
Přestože původním záměrem bylo především zajistit stabilní kvalitu kávy, ukázalo se, že postavení centra má na celou komunitu mnohem větší dopad.
Díky kvalitnější kávě dosahují pěstitelé vyšších zisků a zároveň centralizovaným zpracováváním ušetří mnoho času. Během období sklizně jde až o pět hodin denně, které mohou nyní věnovat rodině, přátelům a osobním zálibám. *
Humberto. Zapálený pěstitel kávy díky času i prostředkům, které ušetřil zpracováním kávy v družstvu, dokázal podporovat svou dceru v jejím zájmu o motýly natolik, že mohla začít studovat biologii na univerzitě. Je jedním z pěstitelů, díky nimž si milovníci kávy po celém světě mohou každý den dopřávat šálek lahodné kávy Grand Cru značky Nespresso.
O autorovi| Václav Herz, herz@mf.cz