Menu Zavřít

Energetický paradox: vysoké teploty snižují účinnost solárních panelů

1. 8. 2018
Autor: Archiv MF

Současné tropické teploty paradoxně neprospívají fotovoltaickým elektrárnám. Účinnost solárních panelů totiž s rostoucí teplotou postupně klesá. Největší účinnost podle nich tyto elektrárny mají na jaře a na horách. Česko se v posledních dnech potýká s vlnou veder.

„Výkon solárních panelů se snižuje s rostoucí teplotou o přibližně 0,4 procenta na každý stupeň Celsia. Je to způsobeno chováním polovodičové struktury, která tvoří fotovoltaický článek. Na celkovém výkonu solární elektrárny se tento jev projeví trochu méně, protože v létě slunce svítí delší dobu, a tak tento pokles částečně kompenzuje,“ řekla výkonná ředitelka Solární asociace Veronika Hamáčková.

Maximum výroby podle ní solární zdroje pravidelně zaznamenávají v květnu. „Přes prázdniny výroba mírně - právě vlivem vysokých teplot - poklesne a v září zase mírně vzroste,“ dodala Hamáčková. Podle dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ) vyrobily v loňském roce tuzemské fotovoltaické elektrárny nejvíce elektřiny v červnu (328,8 gigawatthodiny - GWh) a v květnu (311,9 GWh). Teprve pak následovaly srpen a červenec.

„Čistě z fyzikálního hlediska účinnost fotovoltaických panelů skutečně s každými 25 stupni Celsia rostoucího tepla klesá zhruba o deset procent. Tento jev se však v současnosti projeví jen minimálně, jelikož veškeré solární elektrárny se projektují podle reálných, nikoli laboratorních podmínek,“ řekl jednatel společnosti S-Power Energies Jaroslav Šuvarský. Firma patří k lídrům trhu instalací malých fotovoltaických elektráren na střechy rodinných domů v Česku.


Pokrytectví bohatých států: doma fosilní zdroje nechtějí, v Africe je podporují

Protest proti uhelné elektrárně, ilustrační foto


Zákazníci firmy proto podle něj od společnosti dopředu dostávají propočty předpokládaných výnosů na základě dlouhodobých měření průměrných teplot i počtu slunečných dnů. „Aktuální teploty, ačkoli jsou vysoké, překračují průměr, s nímž v letních měsících počítáme, jen o několik stupňů. Mnohem výrazněji by se na výnosu z elektrárny projevila výrazná odchylka v počtu slunečných dnů,“ uvedl Šuvarský. „V letních dnech máme v Čechách mnohem více hodin slunečního svitu než v zimě, a proto denní zisk v letním dni bude i přes nižší účinnost panelu mnohem vyšší,“ dodal.

Hrubá výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren činila loni podle ERÚ asi 2,2 terawatthodiny. Celková hrubá výroba elektřiny v Česku v roce 2017 dosáhla 87 terawatthodin. Do hrubé výroby elektřiny se započítává i elektřina spotřebovaná při výrobě.

ebf - tip - debata

Hrubá tuzemská výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren v roce 2017 (v GWh)
leden 62,4
únor 101,8
březen 202,3
duben 212,4
květen 311,9
červen 328,8
červenec 287,8
srpen 289,4
září 163,9
říjen 130
listopad 59,9
prosinec 42,6

Zdroj: ERÚ

Přečtěte si také:

E.ON spustí inteligentní měření spotřeby. Investuje přes sto milionů

Dodavatelů energií v Česku ubude, trh se bude konsolidovat, soudí analytici

Podniky přecházejí na zelenou energii. Odebírá ji ČSOB i mobilní operátoři

Efekt Fukušima vyprchal. Zájem Němců o zelený proud klesá

Domy na baterky. Češi si oblíbili řešení solárních panelů a úložišť


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).