Menu Zavřít

Komentář: Energetický regulační úřad byl ostudou státní správy až příliš dlouho

11. 8. 2019
Autor: čtk

Pozdě, ale přece. Po roce a půl znepokojivých signálů, že ERÚ nefunguje a že tři z pěti členů rozhodují ve prospěch jistých zájmových skupin, konečně došla vládě trpělivost. Tři problémové šéfy z úřadu vymetla. Zásluhu na tom má především ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který jako první docenil závažnost materiálů, kterými vládu zásobovala i BIS.

Kdo byl z Rady ERÚ odvolán? Vladimír Vlk se vždy prohlašoval za odborníka na energetiku; když však zkusil v oboru podnikat, skončilo to bankrotem, exekucí a podmínečným trestem za poškození věřitele. Kariéru udělal hlavně díky svému působení v ČSSD, kde se vlísal do přízně Milana Urbana a dalších vlivných lidí.

O povaze bývalého předsedy Rady ERÚ Vladimíra Outraty asi nejlépe vypovídá přezdívka Glum. Zdroje z oboru uvádějí, že měl svého páníčka (v jisté energetické skupině), kterému věrně sloužil. Jejich souputník Jan Pokorný byl natolik nevýrazný, že o něm nelze říci nic více než to, že vždy držel partu s Vlkem a Outratou.

Tato trojice hlasovala společně a názory dvou zbývajících členů Rady ERÚ opakovaně ignorovala. Pravidelní čtenáři týdeníku Euro si jistě na některé kauzy vzpomenou. Vše začalo na konci roku 2017, kdy zmíněná skupina blokovala stavbu česko-rakouského plynovodu BACI. Na jeho nerealizaci má vážný zájem jak slovenská vláda, tak skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského.


Na plynové frontě klid. Dodavatelé drží ceny, případně zdražují jen málo

 Plynový sporák


Loni v květnu úřad zrušil rozhodnutí o pokutě pro firmu České teplo v kauze dodávek do pražské Thomayerovy nemocnice. Jedná se o případ, který byl za předchozího vedení vyhodnocen jako evidentní předražení. Skupina okolo Vlka později zastavila cenové kontroly i v dalších teplárnách.

Další sporné zásahy následovaly v závěru loňského roku. Rada ERÚ třemi hlasy z pěti schválila jak sporné navýšení regulovaných tarifů za distribuci elektřiny, tak navýšení dotací pro teplárny za kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Zřejmě na tyto kroky reagoval ministr Havlíček, když hovořil o tom, že Vlk s Outratou a Pokorným systematicky jednali v zájmu regulovaných subjektů a nikoliv v zájmu spotřebitelů.

Noví radní budou mít spoustu práce, aby zdevastovanému úřadu vrátili ztracenou prestiž. Samozřejmě, lze si představit vhodnější kandidáty, ale Stanislav Trávníček, Petr Kusý a Martina Krčová byli zřejmě ti nejlepší ze skupiny, která se o volné místo v Radě ERÚ přihlásila.

Návrat k normálnímu fungování regulačního úřadu by si měl přát každý, kdo odebírá ze sítě elektřinu, plyn nebo dálkové teplo. Platí zde přímá úměra - čím hůře úřad pracuje, tím víc za energie zaplatíme.

Přečtěte si také:

Boj proti šmejdům? I velké energetické firmy používají neférové triky

Firmy se rvou o zákazníky ČEZ, kteří po zdražení elektřiny vypověděli smlouvu

MMF24

Taktický ústup od uhlí: teplárny řeší, čím budou vytápět česká města

Innogy prodává podíl v českém distributorovi plynu mateřské firmě RWE

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).