Menu Zavřít

Energeticky soběstačné město

23. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Londýn

CIF24

PRAHA (črk, WISE CZ) - Starosta Londýna Ken Livingstone zveřejnil plán na zásadní proměnu komunální energetiky. Místo pokračování v jaderných technologiích vidí budoucnost v efektivním decentralizovaném zásobování města energií. Jím prosazovaný scénář umožní do roku 2025 snížit emise skleníkových plynů o 27 až 33 procent. Plán decentralizace předpokládá, že se potřebná energie – elektřina i teplo – pro domácnosti, obchody i úřady bude v mnohem větší míře vyrábět v drobných zdrojích co nejblíž místu spotřeby. Studie mezinárodní konzultační firmy PB Power přitom vycházela z komerčně dostupných a ověřených technologií.
Ze srovnání čtyř možných variant vývoje komunální energetiky vyšla její decentralizace s výrazně zvýšenou efektivitou výroby nejlépe. Výsledkem je razantnější omezení emisí skleníkových plynů i dovozu zemního plynu, než kdyby se postupovalo podle vládou prosazované výstavby nových jaderných reaktorů. Expertiza je ve shodě se závěry Komise pro trvale udržitelný rozvoj, dle nichž by britská energetická politika postavená na nových jaderných reaktorech znamenala vyšší emise skleníkových plynů než při alternativních scénářích.
Uskutečněním projektu se docílí snížení spotřeby primárních paliv o 23,6 až 35,5 procenta, přičemž spotřeba zemního plynu klesne o sedm až patnáct procent. A to i navzdory většímu podílu zemního plynu při výrobě tepla a elektřiny v kogeneračních jednotkách. Celkovou spotřebu elektřiny Londýn pokryje ze 64 procent z místních zdrojů v rámci města, což radikálně sníží odběr z celostátní sítě a naopak zvýší autonomii a spolehlivost dodávek.
Starosta Livingstone svůj nový návrh komentoval: „Záchrana klimatu je nejdůležitějším úkolem lidstva a času nemáme nazbyt. Nemusíme čekat na zázračné technologie, které možná ani neexistují. Nemusíme ani oprašovat jaderné elektrárny, které již jednou selhaly. Vláda by měla upřít pozornost na zvyšování efektivity, decentralizaci a obnovitelné zdroje energie. Jako Londýn chceme jít příkladem a následovat nás může celá Británie.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).