Menu Zavřít

Energetický startup exministra Kuby dostal cenu ve Španělsku

9. 2. 2018
Autor: OIG Power

Česká společnost OIG Power, která patří exministru Martinu Kubovi (ODS), získala ve čtvrtek hlavní cenu v kategorii Business Innovations mikropodniků a startupů na soutěži Quality Innovation Awards ve španělském Bilbau. Firma uspěla v konkurenci 431 firem ze 13 zemí se systémem CES Battery Box, který řeší energetickou soběstačnost domácností a firem.

V desetileté historii soutěže uspěla česká společnost teprve podruhé, první byla firma Škoda JS. Jediným prodejcem baterií CES Battery Box v Česku a na Slovensku je ČEZ. Firma OIG Power funguje od dubna 2017, již zaznamenala poptávku z plynárenského i vodárenského průmyslu, uvedla dnes za skupinu OIG, která je většinovým vlastníkem startupu, Michaela Lacinová.

Systém CES Battery Box propojuje výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů s jejím skladováním a možností řídit její spotřebu a využívat ji k fungování všech elektrických spotřebičů v objektu. Podle Lacinové je tak možné maximálně využít energii, kterou si majitel domu vyrábí ze solárních panelů. „V případě běžného rodinného domu tak lze dosáhnout velké míry nezávislosti na distribuční síti, což znamená nejen významnou úsporu v nákladech, ale i jistotu vlastního zdroje energie při výpadku sítě,“ uvedla Lacinová.

Jde o kombinaci nezávislého systému s fotovoltaickou elektrárnou a má vlastní bateriovou banku, do níž se energie ukládá. Lze tak vlastní vyrobenou solární energii využít kdykoli, ne jen v čase výroby.


O OIG Power čtěte více:

Bývalý ministr Kuba spouští výrobu úložišť energie. Hlavním odběratelem bude ČEZ

 Firma OIG Power většinově ovládaná exministrem průmyslu Martinem Kubou uvádí na trh zařízení pro ukládání energie ze solárních panelů. Určeno je pro bohatší domácnosti, které touží po energetické nezávislosti.


V třífázovém provedení pro rodinné domy a firmy má systém velikost ledničky. Kuba řekl, že díky systému mohou být lidé víceméně nezávislí na svém okolí, co se elektrické energie týče. „Pokud svítí slunce, celá domácnost funguje na tuto energii z panelů. Večer pak dům využívá energii, která se přes den uloží v bateriích. U zařízení si je možné navíc nastavit preferenci, na co chcete energii ze solárních panelů využívat,“ popsal Kuba, bývalý ministr průmyslu a obchodu, jehož skupina OIG je většinovým vlastníkem startupu OIG Power.

EBF24

Kuba podniká i v textilním průmyslu. Firma má již za sebou s tímto systémem první zakázky pro rodinné domy i v průmyslu.

Čtěte také:

Tohle je smartphone. Češi učí Afričany farmařit podle aplikace

Servery místo topení. Drážďanský startup chce vytápět i mrakodrapy

Promedica Praha: cesta z garáže na vrchol

Inovátorské hvězdy snižují emise a spotřebu energie za peníze z EU


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).