Menu Zavřít

Energetika, doprava i zahraniční kapitál. Jakými sankcemi Západ zatím potrestal Rusko za jeho agresi na Ukrajině?

25. 2. 2022
Autor: Depositphotos
  • Zatímco ruská vojska se blíží ke Kyjevu, západní svět trestá Moskvu ekonomickými sankcemi

  • Jejich výčet se za poslední den mnohonásobně rozšířil. Cílí na ruské banky, letecké dopravce i dovoz důležitých součástek

  • Dopadům války na Ukrajině se nevyhne ani sport. Fotbalová asociace UEFA již rozhodla o přesunu finále Ligy mistrů z Petrohradu do Paříže


Válka na Ukrajině pokračuje druhým dnem. Ruská vojska se stahují k metropoli Kyjevu s cílem obklíčit jej a potenciálně i svrhnout vládu prezidenta Volodymyra Zelenského. Vládu suverénní země, jež vzešla z řádných voleb. V Bruselu, Londýně, Washingtonu i dalších velkých městech západního světa mezitím zasedají politici a společně se radí, jak Moskvu za rozpoutání této krize potrestat.

Vyslání vojsk NATO na Ukrajinu podle nich v úvahu nepřipadá. Stejně tak se spousta zemí staví i k hojně diskutované možnosti odpojit Rusko od mezinárodního platebního systému SWIFT. Alespoň prozatím. Na druhou stranu se najde celá řada sankčních kroků, které již uplatněny byly. Zde je seznam těch nejdůležitějších z nich.

Dle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové zasáhnou ekonomické postihy uvalené ze strany unijní sedmadvacítky na 70 procent ruského bankovního trhu. EU totiž rozhodla o zákazu ukládání peněz do Evropy, kterýmžto opatřením cílí především na tamní oligarchy.

Miliony pro Ukrajinu. Investoři z Pale Fire Capital darují válkou postižené zemi peníze na humanitární pomoc, přidávají se i další
Přečtěte si také:

Miliony pro Ukrajinu. Investoři z Pale Fire Capital darují válkou postižené zemi peníze na humanitární pomoc, přidávají se i další

Podobně zareagovaly taktéž Spojené státy. Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek večer ohlásil zmrazení aktiv ruských bank v USA. To se má mimo jiné týkat i dvou největších bankovních domů v Rusku – společností VTB a Sberbank. V případě prvně jmenované dal šéf Bílého domu svým spoluobčanům dokonce zákaz udržovat s ní, potažmo jejími přidruženými podniky jakékoliv styky. K podobnému opatření sáhl rovněž Londýn.

Washington dále rozšířil seznam konkrétních osob postižených sankcemi. Po šéfovi Promsvjazbank Pjotru Fradkovi se na černou listinu dostali například i výkonný ředitel ropného koncernu Rosněfť Igor Sečin a šéfové dvou běloruských bank. Již ve středu zástupci zemí Evropské unie odsouhlasili, že sankce uvalí na všechny poslance ruské Dumy, kteří počátkem týdne zvedli při zasedání ruku pro uznání nezávislosti dvou povstaleckých regionů na východě Ukrajiny.

Jak EU, tak USA omezí dovoz některých klíčových součástek do Ruska. Má jít zejména o díly k ruským rafinériím a vyspělé technologie včetně telekomunikačního vybavení, leteckých komponent i elektroniky. To samé se týká i polovodičů.

Vývoj kurzu koruny může mít dva scénáře, předpovídá analytik Novák. Extrémní oslabení jako předloni v březnu prý zatím nehrozí
Přečtěte si také:

Vývoj kurzu koruny může mít dva scénáře, předpovídá analytik Novák. Extrémní oslabení jako předloni v březnu prý zatím nehrozí

Co se letecké dopravy týče, k ráznému kroku přikročila Velká Británie, jež zapověděla letounům ruských státních aerolinií Aeroflot možnost přistát na jakémkoliv jejím letišti. Na to Moskva v pátek dopoledne odpověděla vlastním opatřením, které pro změnu zakazuje vstup do vzdušného prostoru Ruska letadlům britských aerolinek.

Došlo přirozeně i na vízovou politiku. Předsedkyně EK se nechala během čtvrtka slyšet, že ruským diplomatům, podnikatelům a dalším významným osobám již nebude umožněn privilegovaný přístup na území evropské sedmadvacítky.

Ani ostatní prozápadně orientované země, byť ležící v jiných koutech planety, nezůstaly pozadu. Austrálie uvalila finanční sankce na osm vytipovaných představitelů Ruska, kteří údajně pomáhali s přesuny tamních vojsk na Ukrajinu. Všem pochopitelně zakázala i vstup na její území. Podobně se k celé věci postavil i Nový Zéland, který navíc znemožnil i veškeré obchodování s ruskými vojenskými a bezpečnostními složkami.

Je dlouhý 1200 kilometrů a stál 10 miliard eur. Ruská invaze na Ukrajinu však kritizovaný Nord Stream 2 poslala k ledu
Přečtěte si také:

Je dlouhý 1200 kilometrů a stál 10 miliard eur. Ruská invaze na Ukrajinu však kritizovaný Nord Stream 2 poslala k ledu

Japonsko se zaměřilo na rozšíření ekonomických postihů ve třech oblastech a zakázalo obchodovat s ruskými státními dluhopisy. Dále pak slíbilo omezit tamní finanční instituce působící na svém území a vývoj vojenského vybavení. O uvalení sankcí informoval rovněž ostrovní Tchaj-wan, což je důležité zejména proto, že zde sídlí i společnost TSMC, největší producent polovodičových čipů na světě.

BRAND24

Válka na Ukrajině má své důsledky pochopitelně i ve světě sportu. Fotbalová asociace již rozhodla, že květnové finále Ligy mistrů bude z ruského Petrohradu přeloženo do Paříže. Pod tlakem se ocitá i formule 1, která má na letošek (stejně jako v předcházejících letech) naplánovanou na autodromu v Soči Velkou cenu Ruska. O jejím osudu se nyní jedná, avšak pilot stáje Aston Martin a čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel se již v průběhu týdne nechal slyšet, že pokud se vedení šampionátu rozhodne na pobřeží Černého moře v září jet, on sám se závodu nezúčastní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).