Menu Zavřít

Energie

11. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Do OPEC se vrací Ekvádor

Latinskoamerický Ekvádor se chystá vrátit do Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) - prý se tak stane v listopadu na příštím zasedání kartelu. Země, jež je pátým největším producentem ropy v Jižní Americe s průměrnou denní produkcí 530 tisíc barelů ropy, opustila OPEC v roce 1992.

EDF bude štěpit v Británii

Největší světový provozovatel jaderných elektráren, francouzský koncern EDF, chce postavit čtyři reaktory ve Velké Británii. Podnik oznámil, že získá-li patřičná svolení, pak se první z reaktorů rozběhne do konce roku 2017.

Mostecká uhelná obnovila stroje

Mostecká uhelná (MUS) ukončila zásadní etapu obnovy a modernizace těžební technologie. Generální opravy dobývacích velkostrojů a zakladačů si od srpna 2003 vyžádaly více než 1,5 miliardy korun. Společnost nechala během pěti let opravit dvě uhelná rypadla, čtyři skrývková rypadla a čtyři zakladače v lomech ČSA a Vršany. Cyklus obnovy velkostrojů je dvanáct až patnáct let.

ČEPS posiluje v drátech

Provozovatel tuzemské elektrické přenosové soustavy ČEPS uvedl do provozu novou část sítě. Celkové náklady na výstavbu vedení o délce 67 kilometrů dosáhly 1,2 miliardy korun. ČEPS hodlá v příštích letech investovat do posílení kapacity a výstavby nových sítí zhruba 2,5 miliardy ročně, přičemž po roce 2012 se každoroční investice mají zvýšit na 3,5 miliardy.

ebf - tip - debata

ČEZ chrání orlovce

Společnost ČEZ umožní některým ptákům hnízdit na sloupech elektrického vedení. Například ve Šluknovském výběžku nechala na stožáry namontovat speciální koše, v nichž může hnízdit orlovec říční. Podle Pavla Bendy ze správy Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce tento druh ptáka v Česku nezahnízdil od 19. století. Koš opatřený i speciálními bidélky na přistávání již jeden pár orlovců přilákal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).