Menu Zavřít

Energie

15. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Brusel zdraží naftu

Evropská komise navrhla zvýšení minimální spotřební daně z nafty ze současných 302 eur na 1000 litrů až na 380 eur. Brusel si od růstu daně slibuje omezení „tankovací turistiky“, která je nyní díky velkým rozdílům v cenách paliva v některých evropských zemích běžná. ČR nyní uplatňuje daň 336 eur na 1000 litrů paliva.

Vražedné větrné elektrárny

Radary by mohly podle skotských vědců Paula Raceyho a Barryho Nichollse z Aberdeenské univerzity ochránit netopýry před nebezpečím plynoucím z rostoucího počtu větrných elektráren. Lopatky turbín by je jinak mohly dostat až na seznam ohrožených druhů. Před třemi lety při jednom výzkumu vědci zjistili, že během šesti týdnů zabily lopatky na jedné větrné elektrárně 3000 netopýrů a na jiné to bylo ve stejném období 1700 netopýrů.

Bush dá jádro Kaddáfímu

USA pomohou Libyi s budováním jaderné elektrárny, uvedla libyjská agentura Jana. Libyjská zpráva o plánované dohodě s USA přichází jen několik dní poté, co si libyjský vůdce Muammar Kaddáfí stěžoval na nedostatek kompenzací poskytovaných jeho zemi za to, že v roce 2003 zastavila svůj program vývoje zbraní hromadného ničení.

EBF24

Rusové blokují Búšehr

Íránská jaderná elektrárna v Búšehru nebude uvedena do provozu letos v září a jaderné palivo do ní nebude dodáno tento měsíc, jak bylo původně plánováno. Podle ruského závodu Atomstrojexport, který elektrárnu buduje, Teherán zpožďuje platby. Íránští představitelé tvrzení Rusů popírají a tvrdí, že Moskva ustupuje tlaku mezinárodního společenství.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).