Menu Zavřít

Energie

4. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Aukce na virtuální elektřinu
Cena elektřiny pro domácnosti se v příštím roce zvedne o necelých šest procent. Vyplývá to z výsledků čtvrteční aukce na prodej výrobní kapacity virtuální elektrárny, kterou vyhlásila společnost ČEZ. Velkoobchodní ceny elektřiny se v příštím roce totiž zvednou o 17,1 procenta, což podle propočtů bude pro domácnosti znamenat zdražení proudu zhruba o třetinu této částky, tj. o 5,7 procenta. Před několika týdny na podobných aukcích v Maďarsku a na Slovensku vzrostly ceny o devatenáct, respektive o šestnáct procent.

Ropa pro hodného strýčka
Venezuela nepřeruší dodávky ropy do USA, slíbil minulý týden venezuelský prezident Hugo Chávez, ovšem jen pokud se Spojené státy nedopustí „aktu nepřátelské agrese“. Kvůli dřívějším Chávezovým výhružkám požádal předseda senátního výboru pro zahraniční vztahy Richard Lugar Bushovu vládu o vypracování alternativního plánu zajištění dodávek ropy pro americké spotřebitele.

Rusové získají slovenskou Družbu
Ruský plynárenský monopol Gazprom se dohodl s firmou Jukos na koupi 49procentního podílu ve slovenské společnosti Transpetrol za 105 milionů dolarů. Podíl v Transpetrolu nevlastní přímo ruský Jukos, ale jeho nizozemská dceřiná společnost Yukos Finance, a tak je obchod možný i po vyhlášení bankrotu nad bývalým impériem Michaila Chodorkovského. Dohoda o Transpetrolu, který provozuje slovenskou část ropovodu Družba, nemůže začít platit bez souhlasu slovenské vlády, která ovládá 51 procent firmy.

ebf - tip - debata

Španělské podmínky
Německý energetický koncern E.ON se odvolá proti podmínkám, jež pro jeho spojení se španělskou skupinou Endesa určili regulátoři v Madridu. E.ON chce převzít Endesu za 26,9 miliardy eur. Regulátor španělské energetiky CNE k tomu ale navíc požaduje, aby firma po akvizici prodala zhruba třetinu aktiv Endesy ve výrobě elektrické energie. Spojením E.ON-Endesa má vzniknout světově největší energetika s ročními tržbami přes 75 miliard eur a s více než 50 miliony zákazníků na světě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).