Menu Zavřít

Energie

30. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Plynová krize Evropy
Agentura Fitch Ratings varuje před krizí v zásobování Evropy plynem. V podobném duchu se vyjádřil i ruský plynárenský gigant Gazprom. Ukrajina chce podle své staronové premiérky Julie Tymošenkové znovu otevřít jednání o smlouvách na dodávky ruského plynu se společností Gazprom. Timošenková by rovněž ráda vyšachovala ze hry prostředníka, tedy firmu RosUkrEnergo, a dohodla nižší ceny. Gazprom však obojí odmítá. „Vše nasvědčuje tomu, že se schyluje k pěkné bouři,“ prohlásil Jeffrey Woodruff z energetické divize Fitch Ratings. Dohady o ceny plynu mezi ruskou a ukrajinskou stranou nejsou žádnou novinkou. Letos v lednu dokonce vedly k tomu, že Gazprom omezil dodávky pro Ukrajinu a ta si odebírala plyn určený pro evropské země.

Ropa nad 72 dolary
Ceny ropy na světových trzích opět začaly růst. Minulý týden se barel americké lehké ropy prodával až za 72,30 dolaru. Podle analytiků se začíná projevovat americká motoristická sezóna a ceny ropy bude pravděpodobně dále stoupat, minimálně do konce léta.

Otesánek Gazprom
Ruský plynárenský gigant Gazprom koupí pětinu akcií nezávislého producenta plynu společnosti Novatek. Cena podílu by mohla dosáhnout 2,5 miliardy dolarů.

EBF24

Ropné akcie jdou na trh
Ruská státní ropná společnost Rosněfť vydá akcie za jedenáct miliard dolarů. Bude to pátá největší primární emise akcií na světě. Minulý týden společnost Rosněfť oficiálně oznámila, že k prodeji nabídne patnáct procent firmy a ruská banka Sberbank začala akcie Rosněfti prodávat.
„Chceme se stát jednou z největších veřejně obchodovaných energetických společností na světě,“ řekl výkonný ředitel Rosněfti Sergej Bogdančikov.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).