Menu Zavřít

Energie

2. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Cenový rekord americké lehké ropy

Ceny americké lehké ropy se minulý týden dostaly na novou rekordní úroveň 78,77 dolaru za barel a překonaly o čtvrt dolaru dosavadní nejvyšší cenu z loňského července. Obchodníci reagovali na zprávu o nečekaně výrazném propadu zásob ropy v USA. Poté však její hodnota zase spadla. A to až k hranici 76 dolarů.

SPP Bohemia se rozlomila

Společnost SPP Bohemia ze skupiny podnikatele Karla Komárka se rozdělí na dvě části. Jedna zaměřená na těžbu ropy připadne domácím akcionářům, plynařskou část ovládnou jejich zahraniční partneři E.ON a Slovenský plynárenský priemysel.

ebf - tip - debata

Buffett couvá z čínského Súdánu

Americký investor Warren Buffett prodal část akcií čínské společnost PetroChina. Buffett byl za tuto investici kritizován, protože se mateřský podnik PetroChiny - společnost CNPC - angažuje v těžbě ropy v Súdánu. Buffett na investici nikdy neviděl nic špatného a výzvy k prodeji akcií dříve ignoroval.

E.ON a GDF podezřelé z kartelu

Evropská komise začala vyšetřovat energetické firmy E.ON a Gaz de France (GDF), které podezírá z kartelové dohody. Ta má spočívat v tom, že si firmy nebudou konkurovat na domácích trzích čili GDF nebude firmu E.ON omezovat v Německu a E.ON nechá GDF volné pole působnosti na francouzském trhu. Úředníci komise loni v obou firmách provedli razii a nyní vyšetřují okolnosti dodávek zemního plynu přes plynovod MEGAL, o jehož vlastnictví se dělí právě E.ON a státní GDF. Zařízení přepravuje plyn přes jižní Německo do Francie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).