Menu Zavřít

Energie

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

Shell prodal divizi LPG

Britská společnost Shell Gas Holdings prodala francouzské firmě Rubis svoji divizi Shell Gas ČR, která se zabývá prodejem a distribucí kapalných plynů (LPG). Shell nabízí v České republice LPG u 63 čerpacích stanic. Ostatní české aktivity společnosti Shell, která zde provozuje 160 čerpacích stanic, zpracovává ropu, prodává letecká paliva a oleje, zůstanou beze změny. Součástí dohody je prodej firem obchodujících s LPG v Bulharsku, Německu, Rumunsku, Španělsku a Švýcarsku.

Zeleně na "Kanárech"

Ostrůvek El Hierro, jenž je součástí španělských Kanárských ostrovů, se stane prvním na světě, kde bude elektřina plně zajištěna z obnovitelných zdrojů. Koncem roku 2009 či počátkem roku 2010 tu bude uveden do provozu systém kombinující větrnou a vodní energii.

Petrobras kupuje konkurenci

Brazilská státní ropná firma Petrobras zamýšlí koupit za zhruba čtyři miliardy dolarů konkurenční společnost Ipiranga. Petrobras chce převzetím rivala zvýšit svoji rafinační kapacitu a rozšířit možnosti distribuce pohonných hmot.

CIF24

Čínská měřítka

Největší čínská ropná společnost PetroChina v loňském roce zvýšila čistý zisk o 6,6 procenta na rekordních 142,22 miliardy jüanů (384 miliard korun) a v letošním roce počítá díky pokračující expanzi čínské ekonomiky s ještě zřetelnějším růstem.

Mexické rezervy klesají

Prokázané rezervy ropy a zemního plynu Mexika se v loňském roce snížily o 5,8 procenta na 15,5 miliardy barelů v přepočtu na energetický ekvivalent ropy. Podle šéfa státní ropné společnosti Pemex Jesuse R. Herolese to dokumentuje nepříznivý vývoj energetických zdrojů v situaci státního monopolu zatíženého vysokými daněmi.

  • Našli jste v článku chybu?