Menu Zavřít

Energie

20. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Krátce

Vemex získal Pražskou plynárenskou Pražská plynárenská, která s téměř půlmilionem zákazníků patří k největším distributorům plynu v zemi, nakoupí podle Hospodářských novin ještě letos část plynu od česko-ruské společnosti Vemex. První velká distribuční firma tedy začala nakupovat plyn od dodavatele nezávislého na téměř monopolním hráči v českém plynárenství, koncernu RWE Transgas.

Miliardový oheň Požár litevské rafinerie Mazeikiu Nafta z předminulého týdne způsobil škodu za 131 milionů litů (1,1 miliardy Kč) a sníží letošní zisk rafinerie zhruba o pětinu. Představitelé společnosti uvedli, že obnovení plného provozu rafinerie zabere až devět měsíců. Na koupi litevské rafinerie se letos v květnu dohodla polská ropná skupina PKN Orlen, požár však vyvolal obavy, že by od koupě mohla odstoupit.

MMF24

Nový sklad v Dukovanech Energetici dukovanské jaderné elektrárny zahájili minulý týden zkušební provoz v novém skladu vyhořelého jaderného paliva. Sklad s kapacitou 1340 tun kovu, jehož výstavba přišla společnost ČEZ na 260 milionů korun, nahradil starší zaplněné zařízení s kapacitou 600 tun. Nový sklad vyhořelého paliva by měl vystačit až do konce provozu elektrárny, který se předpokládá zhruba za dvacet let.

Google jede na sluníčko Americký internetový podnik Google bude své nové ústředí v kalifornském Silicon Valey napájet energií ze solárních panelů. Půjde o největší firemní komplex na sluneční energii v USA. Areál Googleplex se začíná stavět v Mountain View, zhruba 50 kilometrů jižně od San Franciska. Centrum bude schopné vyrobit 1,6 megawattu elektřiny, které by jinak stačily zásobovat energií tisícovku kalifornských domů. Podnik počítá s tím, že solární energie pokryje až 30 procent spotřeby energie v kancelářích.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).