Menu Zavřít

Energie

10. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Indonésii dochází plyn Společnost Chevron oznámila, že jí docházejí zásoby zemního plynu v Indonésii, a že proto nemůže uspokojit poptávku svých zákazníků. Indonésie, která je již třetí desetiletí největším dodavatelem zkapalněného plynu na světě, oznámila, že letos její export této komodity poklesne o devatenáct procent.

Petrobas expanduje Brazilská státní ropná společnost Petroleo Brasileo (Petrobas) hodlá v příštích pěti letech investovat do zahraniční těžby 12,1 miliardy dolarů. Směřovat mají především do Latinské a Severní Ameriky a také do Afriky. Firma tak chce výrazně zvýšit produkci ropy a zemního plynu ze současných 1,8 milionů barelů denně.

Italové plánují spolu s Rusy Italská energetická společnost ENI chce založit společný podnik s ruským plynárenským gigantem Gazpromem, a účastnit se tak projektu zkapalnění zemního plynu vytěženého z Baltského moře. „V současnosti projednáváme s Gazpromem projekt za 2,5 miliardy dolarů na výstavbu továrny poblíž Petrohradu na zkapalnění zemního plynu v objemu až osmi miliard krychlových metrů ročně,“ uvedl generální ředitel společnosti ENI Paolo Scaroni.

EBF24

Rafinerie v Ceyhanu Turecká firma Calik Energy společně s Indian Oil Corp požádaly o udělení licence na výstavbu rafinerie v tureckém Ceyhanu za necelých pět miliard dolarů. V Ceyhanu končí nedávno otevřený ropovod z Baku, který má velký geopolitický význam, protože obchází území Ruské federace a navíc vede zeměmi, které patří mezi regionální spojence USA a Izraele.

Slovenské znárodňování Slovenská vláda zvažuje získání většinového podílu ve společnosti Slovenské elektrárne, kterou nyní ovládá společnost Enel. Kabinetu Róberta Fica se nelíbí vysoké ceny elektřiny a bude se prý snažit všemi dostupnými prostředky dosáhnout jejich snížení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).