Menu Zavřít

Energie

20. 7. 2006
Autor: Euro.cz

Krátce

Solární elektrárna se rozběhla Největší solární elektrárna na území Česka je od poloviny července konečně v provozu. Zařízení s výkonem 60 kW v Opatově na Svitavsku bylo sice dokončeno už před několika měsíci, spuštění ale blokoval ČEZ (EURO 28/2006). Ten má sice jako distributor povinnost připojit elektrárnu do sítě, ale zákon neříká, dokdy. „Jsme rádi, že se nám nakonec podařilo přesvědčit úředníky ČEZ a elektrárnu uvést do provozu, byť s několikaměsíčním zpožděním s následkem vysokých finančních ztrát pro naši společnost. Elektrárna nyní pracuje na plný výkon a bez jakýchkoliv technických problémů,“ uvedl Vladimír Mléčka, ředitel společnosti HiTechMedia Systems, která solární elektrárnu vybudovala.

KL24

Akcie Lukoilu rostou Investiční banka Lehman Brothers minulý týden zvýšila cílovou cenu pro akcie ruské ropné firmy Lukoil na 92 dolarů. Důvodem jsou skvělé vyhlídky tohoto olejářského gigantu, založené hlavně na předpokladu pokračujících vysokých cen ropy. Odborníci navíc tvrdí, že Lukoil je nejlépe řízenou ruskou petrolejářskou společností.

Chtějí do Afriky Finanční skupina KKCG navýšila základní kapitál společnosti MND Exploration & Production, která sídlí v Londýně, o 19,3 milionu britských liber. Jejím cílem je posílení kapitálu společnosti, který umožní plánovanou strategickou expanzi firmy v oblasti průzkumu a těžby ropy v regionu Středního východu a severní Afriky. MND Exploration & Production v současné době například odpovídá za těžbu zemního plynu na ložisku Sawan a průzkum na ložisku Ziarat v Pákistánu. Do jejích kompetencí spadá nedávno oznámený vstup do Jemenu, řídí také aktivity skupiny v Bavorsku nebo na Ukrajině.

  • Našli jste v článku chybu?