Menu Zavřít

Eni ovládla třetinu

24. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Česká rafinérská

EBF24

Italská Eni koupila od ConocoPhillips 16,33 procenta v České rafinérské (ČeR). Italové nyní ovládají zhruba 35 procent ČeR s tím, že by chtěli do konce roku ovládnout celou firmu. Týdeníku EURO potvrdil uskutečnění transakce dobře informovaný zdroj.
Již před časem informaci přinesl v internetovém vydání italský list II Sole 24 Ore, který napsal, že hodnota transakce měla činit 500 milionů eur (14,1 miliardy korun). Odborníci oslovení týdeníkem EURO však takovou cenu - zaplacenou za 16,33procentní podíl v České rafinérské - označili za přemrštěnou. Za reálnější považují částku v rozmezí od dvou do tří miliard korun. „Za dvacet miliard postavíte novou rafinerii,“ konstatoval zdroj.
Majoritním vlastníkem ČeR je s 51 procenty holding Unipetrol, který o podíl ConocoPhillips rovněž usiloval. Dalších 16,33 procenta v rafineriích ovládá Royal Dutch/Shell. Eni, která provozuje čerpací stanice Agip, zahájila masivní expanzi. Firma minulý měsíc oznámila, že od ExxonMobilu koupí jeho síť stanic Esso v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Jde celkem o 102 pump, z toho 42 v ČR. Agip dosud v tuzemsku provozuje 78 benzinek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).