Menu Zavřít

Enigma přišla o tajemství

23. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Věda a technika

CIF24

Proslulá Enigma, považovaná za královnu kódovacích přístrojů, dodnes nenechává profesionální kryptology a nadšence chladnými. Šifry, které se mohly dlouho honosit titulem „nerozluštitelné“, hrály ve druhé světové válce zásadní roli při vojenských operacích. Komunikace německé strany byla nakonec prolomena, texty zakódované vylepšenou Enigmou M4 se čtyřmi rotory však přežily desetiletí.
V roce 1996 byly na popud Ralpha Erskina tři kódy zachycené v roce 1942 zveřejněny v odborném časopise Cryptolologia. I v době výkonných počítačů ale šifry mechanického zařízení využívajícího polyalfabetickou substituci – systém rotujících písmen abecedy, která byla při kódování nahrazována jinými – nadále odolávaly. Úsilí jednotlivců nikam nevedlo, na začátku letošního roku se ale rozjel internetový projekt M4 německého odborníka Stefana Kraha, který vytvořil speciální program a nechal jej na svých stránkách volně ke stažení. Do honby za rozluštěním Erskinových kódů se zapojily tisíce nadšenců a v jarních měsících se jim podařilo dva ze tří textů „přeložit“. V nejbližší době podle všeho padne i poslední z vojenských zpráv.
Pokud vás Enigma zaujala a nevystačíte si s pouhým softwarem, můžete si toto zařízení pořídit i v hmatatelné podobě. Samozřejmě se nejedná o mechanickou verzi, nýbrž elektronickou Enigmu E, ovládání je ale stejné: zůstává klasický výstup s 26 klávesami i odpovídající počet LED diod. Rotory nahrazuje digitální panel, samozřejmostí je převedení do morseovky. Zařízení můžete zakoupit v britském Bletchley Park, tedy na symbolickém místě, kde za války vědci prolomili systém kódování Enigmy, dalším prodejním místem je holandské muzeum Jana Corvera. V balení naleznete sadu součástek pro sestrojení zařízení a podrobný 65stránkový manuál. Netradiční šifrované dopisy či jiné zprávy vás vyjdou na 130 eur, k dispozici je za necelých 100 eur i dřevěné pouzdro, díky němuž na vás čtyřicátá léta doslova dýchnou.

  • Našli jste v článku chybu?