Menu Zavřít

Erdogan: Turecko bude bojovat proti pokusu o hospodářský puč

18. 8. 2018
Autor: čtk

Turecko bude ze všech sil bojovat proti pokusu o ekonomický puč a proti hrám, které mají ohrozit jeho hospodářství, prohlásil prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecká ekonomika se ocitla v problémech mimo jiné kvůli zhoršeným vztahům se Spojenými státy, které na něj uvalily sankce kvůli sporu o zadržovaného amerického duchovního Andrewa Brunsona.

„Někteří lidé se nás snaží ohrožovat skrze ekonomiku, skrze úrokové sazby, měnové kurzy, investice a inflaci,“ řekl Erdogan v sobotu svým příznivcům na sjezdu vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). „A my jim říkáme: vidíme ty vaše hry a vyzýváme vás na souboj.“

Turecká lira od začátku letošního roku ztratila vůči dolaru téměř 40 procent. Kromě sporů s USA tlačí liru dolů rovněž obavy z rostoucího vlivu prezidenta Erdogana na ekonomiku a z jeho opakovaných výzev ke snižování úrokových sazeb navzdory vysoké inflaci. Mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's a Moody's proto v pátek snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka o jeden stupeň.

Měnovou krizi v Turecku prohloubila diplomatická a obchodní válka mezi Washingtonem a Ankarou. Spojené státy tento měsíc zavedly sankce vůči tureckým ministrům vnitra a spravedlnosti a zdvojnásobily cla na dovoz oceli a hliníku z Turecka. Turecko jako odpověď zdvojnásobilo cla na dovoz některého amerického zboží, včetně osobních aut, alkoholu či tabáku.

Auta, alkohol či tabák. Turecko zdvojnásobilo cla na americké zboží

Turecká lira (Zdroj: Pixabay.com)

MMF24

Přečtěte si také:

Vliv Erdogana i cla na ocel a hliník. Turecká lira se propadla na rekordní minimum

Erdogan odmítá Trumpovu hrozbu. Kvůli stíhačkám F-35 je připraven obrátit se na arbitráž

Turecko je pro Čechy levným rájem. Tamní měna rekordně oslabuje

Rusko považuje sankce za vyhlášení obchodní války. Odpoví politicky i ekonomicky

Čína zavede nová cla na americké zboží. Zasáhnou například auta či ropné produkty

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Americký prezident Ronald Reagan v roce 1982.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).