Menu Zavřít

EROZE STÁTNÍ KASY

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

O financích státu se rozhodně nedá říci, že by kypěly zdravím. A bude hůř - podle odhadů ministerstva financí by přiznávaný dluh, vyjádřený sumou vydaných státních obligací, mohl v roce 2002 dosáhnout až 397,8 miliardy korun. Nyní se dluh podíl í na hrubém domácím produktu zhruba jedenácti procenty, o tři roky později by to však mohlo být 16,6 procenta.

V této prognóze navíc nejsou zahrnuty takzvané skryté závazky. Ty resort financí dosud přesně nevyčíslil, experti Světové banky je však letos odhadli na 270 miliard korun.

EBF24

Ministr financí ovšem tvrdí, že tato prognóza se naplní, jen pokud vláda rezignuje a finance státu se budou vyvíjet samospádem. „Tomu my ale přihlížet nehodláme, prohlásil Ivo Svoboda. Současný vývoj by podle něj mělo zvrátit přijetí série daňovýc h zákonů, tedy zvýšení spotřebních daní, snížení daní z příjmů a reforma sociálního systému včetně důchodového.

K první dílčí dohodě o úpravě daní by mohlo dojít již tento týden v Parlamentu. Představy ministerstva financí o snížení daní z příjmů jako recipročním opatření proti zvýšení spotřebních daní se totiž příliš neliší od záměrů, které na květnové schůzi Parlamentu hodlají prosazovat opoziční KDU-ČSL a Unie svobody.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).