Menu Zavřít

Esej: Trump na pokraji odvolání

4. 6. 2017
Autor: čtk

Donald Trump se po čtyřech měsících v Bílém domě ocitl na pokraji odvolání. Jeho ruská aféra krok po kroku.

Když se na přelomu 80. a 90. let mezi Američany rozšířil názor, že viceprezident Dan Quayle na svoji práci intelektuálně nestačí, uměl s tím establishment okolo prezidenta George Bushe staršího vyjít. Ministr zahraničí James Baker III. tehdy říkal: „Co bychom s ním měli dělat? Počkáme, až si šlápne na ptáka“ V překladu z texaského politického slangu to znamená, že až se viceprezidentu Quayleovi jeho vlastní neohrabanost dostatečně vymstí, bude mít máslo na hlavě a volky nevolky bude muset poslouchat, co mu tým Bushových lidí říká. Tak se také stalo; všeobecně se však mělo za to, že Quayle dělal Bushovi ostudu, kudy chodil.

Co by za to Američané dali dnes. O téměř třicet let později se prezidentská administrativa potýká s podobným problémem, jen v horším vydání. Oním nespolehlivým článkem je sám prezident; a pokud se Bakerovy zvučné metafory přidržíme, šlape si na vlastní chloubu dnem i nocí. A jestliže Quayle byl ze všeho nejvíce legrační, Trumpův způsob zacházení s mocí je především nebezpečný: jeho jednání ohrožuje nejen jeho vlastní vyhlídky na setrvání v úřadu, nýbrž celý komplikovaný systém, jímž Spojené státy zajišťují svoji bezpečnost.

Respektovaný republikánský senátor John McCain se již nechal slyšet, že „Trump je dál než Watergate“, v narážce na skandál, jenž před 45 lety potopil Richarda Nixona.

Klíčem k takovému poplachu je spletenec příběhů, jež se začaly odehrávat v roce 2014 a jejichž kontury se dostávají postupně na světlo. Jde o to, jakým způsobem Trump a jeho lidé spolupracují s lidmi napojenými na špičky ruské politiky (o čemž dosud víme málo přesného) a jakým způsobem pak po sobě zametají stopy. Právě to mapuje následující výčet událostí. Malé varování - není to zrovna hezké čtení… Ale pěkně popořádku.

DUBEN 2014

Generálporučík Michael Flynn opouští na nátlak Obamovy administrativy funkci šéfa vojenské rozvědky (DIA) a předčasně odchází do důchodu. Vzápětí zakládá poradenskou firmu Flynn Intel Group. Z ústavy plyne, že nesmí bez předchozího povolení DIA pracovat pro cizí vlády.

ČERVEN 2015

Donald Trump oznamuje, že se zúčastní prezidentských primárek Republikánské strany.

ŘÍJEN 2015

Šéf FBI James Comey zveřejňuje, že jeho lidé vyšetřují možnost, že se tajné informace, jež na svém soukromém serveru uchovávala Hillary Clintonová v době, kdy byla ministryní zahraničí, dostaly do nepovolaných rukou (tzv. emailgate).
 Žádné překvapení

PROSINEC 2015

Flynn jede do Moskvy, aby tam oslavoval deset let působení propagandistické televizní stanice Russia Today. Sedí vedle Vladimira Putina a přednáší projev za honorář ve výši 45 tisíc dolarů.

ÚNOR 2016

Flynn se oficiálně stává poradcem Trumpovy kampaně.

5. ČERVENCE 2016

Comey oznamuje, že FBI nedoporučí ministerstvu spravedlnosti stíhat Clintonovou kvůli kauze emailgate. V rozporu se zvyklostmi však říká, že Clintonová byla „velmi neopatrná“. O dva týdny později podněcuje Flynn na Trumpově předvolebním shromáždění pokřik „zhaftněte ji!“.

9. SRPNA 2016

Flynn Intel Group uzavírá smlouvu s tureckou firmou Inovo BV, jejímž vlastníkem je jistý Ekim Alptekin, blízký spojenec prezidenta Tayyipa Erdogana. Zadání: diskreditace duchovního Fethullaha Gulena, žijícího v USA. Honorář: 600 tisíc dolarů.

17. SRPNA 2016

Trump dostává coby republikánský kandidát na prezidenta první tajný bezpečnostní brífink. Flynn je přítomen jednání, na němž zazní názor tajných služeb, že se Rusové snaží volby ovlivnit.

28. ŘÍJNA 2016

Deset dnů před volbami informuje Comey Kongres, že FBI znovu otevírá vyšetřování Clintonové (kvůli e-mailům, jež nalezlo jiné vyšetřování v počítači demokratického kongresmana Anthonyho Weinera). Dva dny před volbami pak prohlásí, že doporučení Clintonovou nestíhat zůstává v platnosti.

8. LISTOPADU 2016

Donald Trump vítězí ve volbách. Týž den vychází na sledovaném serveru Thehill.com článek o „podezřelém islámském mullovi“ a „radikálním islamistovi“ Fethullahu Gulenovi (ačkoli Gulen je všeobecně považován za osobu umírněnou); autorem je Michael Flynn.

11. LISTOPADU 2016

Server The Daily Caller přináší zprávu o existenci Flynnovy smlouvy s Inovem BV.

Kdo vyšetřuje koho
MINISTERSTVO SPRAVEDLNOSTI

• vyšetřuje kontakty Trumpovy kampaně a Ruska
• vyšetřování vede bývalý šéf FBI Robert Mueller
• může vést k obviněním Trumpových podřízených

ZPRAVODAJSKÉ VYBORY OBOU KOMOR KONGRESU

• zabývají se veškerou ruskou intervencí v loňských prezidentských volbách
• mohou vést k obviněním různých osob různého typu

SOUDNÍ VÝBOR SENÁTU

• vyšetřuje především jednání Michaela Flynna coby Trumpova bezpečnostního poradce a okolnosti propuštění šéfa FBI Jamese Comeyho
• může vést k obvinění Flynna a k impeachmentu prezidenta Trumpa (nejspíše kvůli ekvivalentu českého „maření výkonu spravedlnosti“)

TAJNÉ SLUŽBY

• CIA, FBI - vyšetřují kontakty Trumpovy kampaně s Ruskem
• DIA - vojenská tajná služba vyšetřuje Flynnovu firmu Flynn Intel Group

17. LISTOPADU 2016

Trump jmenuje Flynna do klíčové role poradce pro národní bezpečnost.

30. LISTOPADU 2016

Ministerstvo spravedlnosti informuje Flynna, že vyšetřuje jeho proerdoganovské lobbistické angažmá.

PROSINEC 2016

Flynn a Trumpův zeť Jared Kushner se v newyorském mrakodrapu Trump Tower setkávají s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem.

29. PROSINCE 2016

Barack Obama uvaluje na Rusko sankce v odvetě za ovlivňování prezidentských voleb. Ten den Flynn pětkrát telefonuje s velvyslancem Kisljakem; nejméně jednou také hovoří o sankcích. Trumpův prezidentský mluvčí Sean Spicer později tvrdí, že mluvili jen jednou, a to kvůli tomu, že Flynn chtěl poblahopřát Kisljakovi k Vánocům.

LEDEN 2017

FBI začíná vyšetřovat Flynnovy hovory s Kisljakem.

4. LEDNA 2017

Flynn oznamuje šéfovi právníků Trumpova týmu, že je vyšetřován kvůli zatajení své lobbistické práce pro Turecko.

10. LEDNA 2017

Susan Riceová, národní bezpečnostní poradkyně Baracka Obamy, informuje Flynna o úmyslu využít kurdských sil k útoku na „hlavní město“ Islámského státu, syrské Rakká. Flynn žádá o odložení operace, což je v souladu s přáním Ankary.

15. LEDNA 2017

Mike Pence, zvolený jako Trumpův viceprezident, v televizi tvrdí, že mu Flynn řekl, že s Kisljakem o sankcích nemluvil.

20. LEDNA 2017

Donald Trump se stává prezidentem.

O dva dny později se na recepci v Bílém domě setkává s Comeym; objímají se.


Přiblížila se kvůli Trumpovi apokalypsa? Čtěte více:

Dvě a půl minuty do apokalypsy. Trump posunul hodiny posledního soudu

Vědci posunuli 26. 1. takzvané hodiny posledního soudu o půl minuty k půlnoci.


26. LEDNA 2017

Zastupující ministryně spravedlnosti Sally Yatesová informuje Bílý dům, že Flynn v rozporu s vlastním opakovaným tvrzením mluvil s ruským velvyslancem o sankcích, a že je tudíž z ruské strany vydíratelný.

27. LEDNA 2017

Yatesovou v Bílém domě přijal tamní šéfprávník Don McGahn.

30. LEDNA 2017

Trump propouští Yatesovou; jako důvod udává, že odmítla podpořit Trumpův dekret o dočasném zákazu vstupu občanů sedmi muslimských zemí na území USA.

8. ÚNORA 2017

Demokratičtí kongresmani požadují vyšetření Flynnových vazeb na Rusko. Flynn opakovaně popírá, že by s Kisljakem mluvil o sankcích.

10. ÚNORA 2017

Trump tvrdí, že nic neví o Flynnových kontaktech s Kisljakem ani o tom, že je Flynn vyšetřován. Ani jedno tvrzení není pravdivé.

 Co si o Trumpově ruské kauze myslí Američané

13. ÚNORA 2017

Flynn odstupuje poté, co vyjde najevo, že své nadřízené obelhal stran rozhovorů s Kisljakem i stran vyšetřování.

14. ÚNORA 2017

Trump vznáší během soukromého rozhovoru v oválné pracovně se šéfem FBI Comeym bezprecedentní žádost, aby „nechal Flynnovo vyšetřování plavat“. Comey to sdělil svým kolegům a z rozhovoru s Trumpem sepsal zprávu; veřejnost se to dozvěděla až o tři měsíce později.


CNN odmítla vysílat Trumpovu reklamu. Čtěte více

 Donald Trump zdraví publikum po příchodu ke Kongresu


BŘEZEN 2017

Trump se pokouší do hry vtáhnout další těžké váhy. Opakovaně v této době žádá šéfšpiona (Director of National Intelligence) Daniela Coatse a šéfa Národní bezpečnostní agentury (National Security Agency) Michaela Rogerse, aby veřejně prohlásili, že mezi jeho týmem a Rusy během kampaně nedošlo k „souběhu zájmů“. Vzhledem k absurditě žádosti i ke skutečnosti, že právě to bylo předmětem vyšetřování, oba muži prezidenta odmítli.

20. BŘEZNA 2017

Šéf FBI Comey informuje zpravodajské výbory Kongresu o tom, že jeho úřad vyšetřuje kontakty Trumpovy kampaně a administrativy s ruskými oficiálními kruhy.

30. BŘEZNA 2017

Flynn nabízí FBI i vyšetřujícím výborům Kongresu, že bude vypovídat výměnou za imunitu. Ani jedna instituce dosud dohodu nepřijala.

4. DUBNA 2017

Pentagon spouští vyšetřování společnosti Flynn Intel Group a její práce pro Turecko.

25. DUBNA 2017

Šéf Výboru Sněmovny reprezentantů pro dohled a vládní reformu, republikán Jason Chafietz, se opřel do Flynna.

„Nemůžete jako bývalý vysoký armádní činitel brát peníze od Rusů a Turků,“ řekl.

O tři dny později oznámil svoji rezignaci k 30. červnu.

KVĚTEN 2017

Během pěti dnů na začátku měsíce svědčí před senátním soudním výborem šéf FBI Comey i odvolaná ministryně spravedlnosti Yatesová.

 Pravděpodobnost impeachmentu roste

9. KVĚTNA 2017

Trump posílá bodyguarda do sídla FBI s dopisem, v němž informuje Comeyho o jeho odvolání; ten se o něm dozví z televize.

10. KVĚTNA 2017

Trump se za zavřenými dveřmi setkává s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem a velvyslancem Kisljakem.

Američtí fotoreportéři dovnitř nesmějí, ruská strana později publikuje fotografie, na nichž se prezident se svými hosty zdánlivě velmi dobře baví.

Týž den vydává senátní zpravodajský výbor předvolání Flynnovi a nařizuje mu předložit dokumentaci z jeho jednání s Rusy.

Trumpovi mluvčí tvrdí, že odvolání Comeyho nesouvisí s vyšetřováním ruské aféry.

11. KVĚTNA 2017

Trump v přímém rozporu se svým tiskovým týmem říká, že „měl tuhle ruskou záležitost“ na mysli, když Comeyho odvolával.

15. KVĚTNA 2017

Washington Post píše, že Trump během schůzky s Lavrovem a Kisljakem mluvil o informacích podléhajících vysokému stupni utajení. Trump to popřel. New York Times a Wall Street Journal zprávy potvrdily.

16. KVĚTNA 2017

Trump přes twitter prohlásil, že dal „Rusům informace kvůli boji proti terorismu“ a že na to má „absolutně právo“.

Nevyvrátil, že informace byly tajné. (V dalších dnech vyšlo najevo, že šlo o informace, které Američanům poskytly izraelské tajné služby a jejichž vyzrazení znamená pro izraelské zdroje bezprostřední nebezpečí. „Trump vyzradil informace v rozsahu a podobě, v jakých bychom je nesdělili ani tajným službám svých spojenců, „komentoval to zdroj New York Times.)

Týž den vychází najevo, jak Trump po Comeym žádal, aby nechal být Flynna.

17. KVĚTNA 2017

Náměstek ministerstva spravedlnosti Rod Rosenstein jmenuje bývalého šéfa FBI Roberta Muellera zvláštním vyšetřovatelem Trumpovy ruské aféry. Zároveň chce, aby FBI „okamžitě předložila“ interní zprávy, v nichž Comey schůzku s Trumpem zaznamenal.

22. KVĚTNA 2017

Bývalý šéf CIA (odvolal jej až Trump) John Brennan vypověděl před zpravodajským výborem Kongresu, že vazby Trumpových lidí na Rusko byly nanejvýš podezřelé. „Za svou kariéru jsem si všiml, že lidé, kteří nastoupí cestu velezrady, si ani neuvědomují, že ji nastoupili, dokud není pozdě. A proto mi radar signalizuje, když vidím některé věci,“ řekl Brennan, jenž ovšem odmítl cokoli specifikovat kromě toho, že „neví, jestli kontakty ruské strany s některými lidmi z USA byly nezávadné“.

Dále čtěte:

Trump prý vyzradil Lavrovovi přísně tajné údaje. Mám na to právo, oponuje

Trump chtěl po odvolaném šéfovi FBI zastavit šetření poradce Flynna

Neplatnost Trumpova imigračního dekretu potvrdil i odvolací soud

ebf - tip - debata

Trumpovo faux pas. Prezident USA nevybíravě odstrčil černohorského premiéra

Trump prý řekl Rusům, že vyhazovem šílence Comeyho uvolnil tlaky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).