Menu Zavřít

Etické nekonečno

12. 11. 2012
Autor: Redakce

Britská veřejnoprávní BBC je u nás pokládána málem za modlu. Ne vždy právem.

Skandál kolem dlouho ututlávaného pedofilního řádění jejího výstředního moderátora Jimmyho Savila je závažný a zpochybňuje nezávislost instituce. Aby toho nebylo málo, šlápla BBC vedle ještě jednou. Odvysílala reportáž, v níž ze zneužívání nezletilých obvinila konzervativního politika Alistaira McAlpinea, poradce „železné lady“ Margaret Thatcherové. Jak se později ukázalo, šlo o křivé obvinění.

O uplynulém víkendu kvůli tomu odstoupil generální ředitel BBC George Entwistle. Je prý zároveň šéfredaktorem, a tudíž nese zodpovědnost za obsah všech pořadů. Zatímco z kauzy Savile by si raději nikdo příklad brát neměl, Entwistlův krok je pro mnoho šéfů českých médií nedostižným etickým vzorem.

Česko dosud tak závažnou kauzu nezažilo. Na druhou stranu to není tak dávno, co většina médií rozehrávala špinavou hru v tématu, které je také společensky nebezpečné – v otázce rasismu. Vzpomínáte na Břeclav? Zatímco Blesk letos v dubnu psal o „brutálních a agresivních Romech“, třeba Lidové noviny na svém serveru rádoby korektně referovaly o útoku. Beztak si ale ve třetím odstavci neodpustily poznámku o „třech mužích snědší pleti“.

Budiž – novináři naletěli chlapci, který si úraz způsobil sám svým frajerstvím. Stávat by se to nemělo, i když je fakt, že mladík obelhal i vlastní rodinu. Pokud mě ale paměť neklame, jediné médium se neomluvilo za to, že svým zpravodajstvím mohlo napomoci vyvolat protiromské vášně. Vrcholem prolhanosti byl šéfredaktor Blesku Pavel Šafr, který okamžitě obrátil a ve svém „seriózním deníku“, jak bulvár nazývá, obratem začal útočit na nebohého chlapce, kterého jeho úraz vytrestal až až.


Čtěte další komentáře Blahoslava Hrušky

Pějme píseň dokola

Kdo z vás ho máte?

KL24

Babica českého kapitalismu


Nechci tu srovnávat kauzu McAlpine s Břeclaví. Z pohledu novinářské etiky ovšem Londýn a Prahu nedělí jen stovky kilometrů vzdušnou čarou, ale vzdálenost limitně se blížící nekonečnu.

  • Našli jste v článku chybu?