Menu Zavřít

Šizený lančmít napáchal obrovské škody. Zákaz přichází pozdě

12. 4. 2018
Autor: Mladá fronta

Evropská komise přišla s návrhem směrnice, který zakazuje rozdílnou kvalitu výrobků stejného názvu v různých zemích. Jde o správný krok, který však měl přijít už dávno. Unie promrhala cenný čas a především důvěru.

Lančmít s drůbežím separátem, nápoje s umělými sladidly, prací prášky s nižším obsahem účinných látek. To vše pod identickou značkou a ve stejném obalu jako na západě Evropy. Četné srovnávací testy přinesly v uplynulých letech řadu příkladů, kdy nabídka pro zákazníky ve východních zemích EU kvalitativně zdaleka neodpovídala standardům západních trhů.

Nyní si EU na praxi dvojí kvality konečně došlápla. Opatření však přichází pozdě. Bruselští úředníci až příliš dlouho ignorovali stížnosti z Česka a dalších zemí.

Dlouho jsme ze Západu slýchali údiv nad tím, co za banality ti kverulanti Češi, Slováci či Maďaři zase řeší. My tady zachraňujeme měnovou unii a vy na nás jdete s ošizeným salámem! Říkali nám, že celá záležitost je věcí volného trhu, že se vše vyřeší samo, a že nekvalitní zboží stačí prostě nekupovat.

Takový postoj lze částečně pochopit. Unie dlouhodobě čelí kritice kvůli přílišné byrokracii a snaze regulovat vše do nejmenšího detailu. Stížnosti – mnohdy neoprávněné – přicházely obzvlášť často i z Česka. V Bruselu si proto řekli: vyhovíme vám, předpisů už bylo dost. Bohužel si nemohli vybrat horší téma.


Potraviny Brusel řeší na vícerých frontách:

Chléb bez propečené kůrky, chipsy jen na 168 stupňů. EU vyrazila do boje s akrylamidem

ilustrační foto


Unie zcela podcenila, jaký vliv na veřejné mínění má, pokud lidem servírujete blivajzy, zatímco soused si za stejnou cenu pochutnává na kuchařově specialitě. Obyvatelé dotčených států se právem cítili jako občané druhé kategorie. Pomazánkové máslo, na které si nikdo nestěžoval, nám Brusel zakázal, ale skutečný problém neřeší, tak přemýšlela většina z nich.

ebf - tip - debata

Výsledkem byl fatální propad důvěry v evropské instituce, na který už dříve stačil zadělat Václav Klaus. Uprchlické kvóty a fake news se pak postaraly o zbytek a dnes Češi věří EU nejméně z celé Evropy. Brusel Čechům častou slouží jako obětní beránek, na kterého lze svalit vlastní pochybení. Dvojí kvalita je jedním z mála témat, kde však opravdu selhal.

Přečtěte si další komentáře autora:

Prokletý palác Na Františku

Slevy na železnici? Wir schaffen das nicht

Osobní prohra užitečného ňoumy Zemana

Český kůň v německé vládě. Nový ministr dopravy Scheuer

Hrozba kosovsko-srbského budíku

Chromý hradní čínský kůň

Pražská dopravní inspirace pro Evropu

Chudí na Marsu

Už se vaří státní jádro

Další pokus o PETkovné

Konec masné éry aneb Jak bůček škodí klimatu

Nejsou lidi. Nažeňme na pole vojsko

Výzva pro Andreje: gastarbeiteři v Česku

Tajemství laciné Hery


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).