Menu Zavřít

EU má šanci uzavřít středomořskou migrační trasu, míní Tusk

20. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Státy Evropské unie zajistí, že severoafrická část unijního svěřenského fondu pro Afriku bude mít k dispozici dostatečné finanční prostředky. Po první části summitu EU v Bruselu to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Evropská unie má podle něj šanci uzavřít středomořskou migrační trasu.

Unijní státy se podle Tuska shodly také na silnější podpoře Itálie, která na řešení migrační vlny pracuje s libyjskými úřady. „Máme skutečnou šanci uzavřít cestu přes centrální Středomoří,“ poznamenal Tusk. Konkrétní výsledky rozhodnutí by podle něj měly být viditelné v příštích týdnech.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Tuska doplnil připomínkou, že ve svěřeneckém fondu pro Afriku by mělo být 3,1 miliardy eur (skoro 84 miliard korun). „Členské státy zatím upsaly 175 milionů (asi 4,7 miliardy korun), to zjevně nestačí,“ poznamenal. Pokud je podle něj cílem daleko vyšší angažmá EU především v severní Africe, je třeba potřebné prostředky výrazně navýšit.


Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace

 Uprchlíci v Řecku


Svěřenecký fond pro Afriku byl ustaven v roce 2015 na setkání EU a zemí Afriky ve Vallettě na Maltě. Financovány z něj mají být kroky k řešení kořenů nestability ve třech oblastech kontinentu. Kromě severní Afriky, o níž nyní summit jednal, také v subsaharské oblasti a v oblasti označované jako Africký roh.

ebf - tip - debata

Čtěte také:

Macron vyzval k vytvoření vícerychlostní Evropy

Teď už doopravdy. Estonsko oživuje myšlenku zdanění internetových koncernů

Esej: Zamávejte eurobusu

Euro, ilustrační kresba


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).