Menu Zavřít

EU nás nezastaví. Gazprom zvýší těžbu plynu

19. 5. 2016
Autor: Gazprom

Ruská plynárenská společnost Gazprom hodlá v letošním roce zvýšit těžbu zemního plynu zhruba o osm procent na 452 miliard krychlových metrů. Loni Gazprom vytěžil 418,5 miliardy metrů krychlových plynu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

V letošním prvním čtvrtletí Gazprom zvýšil dodávky zemního plynu do Evropské unie a Turecka o 28,6 procenta na 44,4 miliardy krychlových metrů. EU přitom usiluje o snížení závislosti na ruském plynu.

Loni Gazprom díky zvýšení prodeje plynu do Evropy a slabšímu kurzu domácí měny téměř zpětinásobil čistý zisk na 787 miliard rublů (zhruba 286 miliard korun). Firma, jejímž většinovým vlastníkem je ruská vláda, dnes oznámila, že hodlá za loňský rok vyplatit dividendu 7,89 rublu na akcii. To je proti předchozí dividendě 7,2 rublu nárůst o 9,5 procenta. Oznámená dividenda je nižší, než čekali analytici, což zřejmě posílí napětí v ruském státním rozpočtu.

Gazprom nyní ve snaze omezit závislost na evropském trhu pracuje na výstavbě plynovodu do Číny, což vyžaduje rozsáhlé investice. Náměstek ředitele podniku Vitalij Markelov dnes nicméně uvedl, že firma v letošním roce v důsledku optimalizace nákladů postaví menší část plynovodu, než původně plánovala.

Přečtěte si, jak chce Brusel snížit závislost na ruském plynu:

Obrat? Brusel chce podporovat jadernou energetiku

Německá jaderná elektrárna Isar

Podle Markelova letos firma plynovod prodlouží o dalších 400 kilometrů z dosavadních 115 kilometrů. Gazprom přitom původně plánoval, že v letošním roce postaví zhruba 800 kilometrů potrubí.

Markelov ale potvrdil, že Gazprom nadále počítá se spuštěním provozu plynovodu v roce 2018. Celková délka plynovodu se má pohybovat kolem 3000 kilometrů.

Plynovod by měl dodávat až 38 miliard krychlových metrů plynu ročně. Čína by se tak stala druhým největším zákazníkem Gazpromu po Německu.


Čtěte dále:

Putin lepí rozpočet. Uvolnil cestu k prodeji gigantu Bašněfť

ebf - tip - debata

Německý E.ON zvýšil zisk díky dohodě s Gazpromem

Ruský šéfekonom EBRD riskuje, kritizuje Moskvu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).