Menu Zavřít

Eurokomisař nepřímo kritizoval plán V4. Migraci pouhé peníze za mořem neudrží, tvrdí

18. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Není moudré myslet si, že migranti zůstanou na druhé straně Středozemního moře, pokud budeme na řešení krize nabízet jen finanční prostředky, upozornil dnes eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Migrace podle něj také nezmizí jen proto, že kolem tématu začnou politici používat ostrá slova.

Komisař odpovědný také za migrační problematiku svůj text pro web Politico zveřejnil jen několik dní po prosincovém summitu Evropské unie, kde prezidenti a předsedové vlád o tématu diskutovali. Avramopulosovo upozornění, že pouhé finanční příspěvky nestačí, tak přichází jen pár dní poté, co Česko a další země Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), které odmítají přijímat migranty, před summitem nabídly právě peníze s cílem zajistit lepší ochranu libyjských hranic.

Schůzka šéfů států a vlád ale ukázala především hluboké rozpory v pohledu na trvalý mechanismus migračních kvót, který Evropská komise navrhuje v rámci reformy azylového systému. Podle tohoto systému by unijní země v případě krize v jedné z nich přebíraly žadatele o azyl podle kvótového klíče. Kvóty přitom i předseda Evropské rady Donald Tusk ještě před summitem označil za nefunkční model, který státy EU jen rozděluje.


Miroslav Zámečník: Není migrace jako migrace

 Uprchlíci v Řecku


„Musíme začít být upřímní k občanům, kteří mají obavy ohledně toho, jak migraci řídíme. Nebudeme schopni migraci zastavit. Ale můžeme být lepší, chytřejší a aktivnější při řešení tohoto fenoménu,“ napsal v textu pro Politico eurokomisař Avramopulos.

Připomněl, že přestože se v minulých letech podařilo mnohého dosáhnout a počty příchozích výrazně poklesly, migrace je pro EU novou realitou, která nezmizí. Od kroků, které pouze reagovaly na situaci, je proto podle něj třeba posunout se k dlouhodobému řešení.

CIF24

„Bohužel naše současná debata o migraci - ovlivněná rostoucím nacionalismem, populismem a xenofobií - omezila naše možnosti ustavit rozumnou, na budoucnost orientovanou migrační politiku, jak na národní tak na evropské úrovni,“ podotkl Avramopulos.

Čtěte také:

Od vítání k deportaci. Dostat uprchlíka z Německa do Afghánistánu stojí 350 tisíc

Snad budete masové migraci dál zavírat dveře, vzkázal Česku Wilders

Najít kompromis o kvótách bude těžké, míní Tusk


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).