Menu Zavřít

Europoslanec Strejček: K regulaci mezibankovních poplatků existuje devět scénářů

21. 2. 2014
Autor: ODS

Kývne Evropský parlament na regulaci mezibankovních poplatků? Jaký to bude mít dopad na obchodníky a co to přinese spotřebitelům? Jak se snížení poplatků, které si mezi sebou účtují banky při platební transakci kartou, projeví na českém trhu? Den před hlasováním ve výboru Evropského parlamentu hledal EurActiv odpovědi u českého europoslance Iva Strejčka (ODS).

Návrh legislativy k platebním službám na vnitřním trhu EU, tedy směrnice a nařízení k mezibankovním poplatkům, se nyní v Evropském parlamentu. Ten se ale připravuje na jarní volby. Objevují se proto informace, že europoslanci nestihnou legislativní balíček projednat v tomto funkčním období a přenechají ho novým kolegům. Jaké jsou Vaše informace? Zvládne se k tomu ještě v tomto funkčním období vyjádřit plénum?

Zpráva je ve stavu projednávání a podle aktuálního stavu by se měla hlasovat ve výboru zítra a v plénu na dubnovém zasedání. Dojde k částečnému hlasování, ve kterém Parlament vyjádří svou pozici a rozhodne se, zda přistoupí k vyjednávání s Radou. Je však na rozhodnutí „nového Parlamentu,“ zda zprávu přijme tak, jak byla schválena na dubnovém plénu, a projedná v rámci trialogu, nebo celý proces absolvuje znovu od počátku.

Zpravodaj Pablo Zalba bude pravděpodobně znovu zvolen, zpravodajství by tedy zůstalo v rukou Evropské lidové strany (EPP). Na základě minulé zkušenosti je většina zpráv převzata z předchozí legislativy a v práci se pokračuje, nový Parlament však musí rozhodnout formálně.

Jak návrh legislativy, nejprve se věnujme směrnici k platebním službám, hodnotíte? Jedním z diskutovaných bodů je pravidlo HACR (z angl. Honor All Cards Rule), tedy povinnost obchodníka akceptovat všechny typy karet stejné značky. Komise navrhuje, aby měl obchodník možnost si vybírat, kterou kartu přijme. Jak se k tomu stavíte? Nebude to pro spotřebitele matoucí?

Pravidlo HACR v podobě navržené Komisí je velmi komplexní a dopady jsou protichůdné. V současném stavu projednávání se většina poslanců shoduje na zachování původního pravidla HACR, které zachovává zákazníkovu důvěru v platební kartu, kterou se rozhodne používat. „Původní pravidlo HACR“, ke kterému referuji, znamená, že pokud obchodník přijímá například karty MasterCard nebo VISA, musí přijímat všechny bez ohledu na to, jak jsou „drahé“.

Navrhovaná změna, která by znamenala, že se obchodník může rozhodnout přijímat jen některé karty dané „značky,“ by sice byla výhodná právě pro obchodníky, ale velmi nepřehledná pro spotřebitele, kteří by naráželi na nemožnost platit zvolenou kartou. Záleží tedy, zda stojíme na straně spotřebitele či obchodníka. Z hlediska spotřebitele je výhodnější původní pravidlo HACR. Z hlediska obchodníka pak nové pravidlo HACR.

Co dalšího je podle Vás v navrhované směrnici důležité?

Kladným bodem je zahrnutí poskytovatelů jednajících jako třetí strana do oblasti působení legislativy k platebním službám na vnitřním trhu, což vytváří rovné podmínky.

Důležitým bodem, který se také projednává, je zachování neutrality technologie, tedy rovné podmínky na trhu platebních služeb bez ohledu na využívanou technologii. Například se jedná o dvoustranná schémata, třístranná schémata, e-platby a tak dále. Konečného kompromisu zatím však nebylo dosaženo.

CIF24

V jaké podobě očekáváte, že bude legislativa nakonec schválena? Dá se vůbec odhadnout, co v ní zůstane a co ne?

V této fázi je velmi složité odhadnout, jak bude vypadat konečný kompromis, o kterém se bude hlasovat a jak hlasování dopadne. Bylo podáno velké množství pozměňovacích návrhů a celý balíček je velmi proměnlivý.

Celý rozhovor čtěte na serveru EurActiv.cz

  • Našli jste v článku chybu?