Menu Zavřít

EVROPA ČILEJŠÍ NEŽ AMERIKA

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové burzy

ebf - tip - debata

LONDÝN (FT) – Západoevropské firmy za letošní první pololetí veřejně nabídly akcie v celkové hodnotě 116,8 miliardy dolarů, a poprvé tak předstihly emitenty se sídlem ve Spojených státech. Zpráva londýnské společnosti Capital Data uvádí, že celková nabídka akcií v USA činila 97 miliard dolarů.
„Emise akcií v Evropě na počátku devadesátých let představovala pouhý zlomek emisí amerických společností, napsal Tim Bunting ze společnosti Goldman Sachs v listu Financial Times. Navíc před lety akcie na burzách nabízely vlády prodávající své podíly ve státních firmách, kdežto nyní je hnacím motorem emisí soukromý sektor. Více než dvě třetiny evropských akciových emisí připadá na firmy ze sektoru špičkových technologií, mediální a telekomunikační firmy. Společnosti ze zmíněných tří sektorů za období leden až červen nabídly na mezinárodních trzích akcie za 35 miliard dolarů ve srovnání s 45 miliardami dolarů za celý loňský rok.
„Trh reaguje mnohem pružněji, než jsme předpokládali, konstatuje Bunting. Soudí, že investoři se poučili z nedávného vývoje, kdy hodnota technologických titulů podléhala značným výkyvům, a nyní se rozhodují o koupi akcií mnohem uvážlivěji. To ale neznamená, že nemají chuť nakupovat svižně rostoucí akcie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).