Menu Zavřít

EVROPA JE PRÝ PŘEDRAŽENÁ

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

MCI WorldCom

Americký telekomunikační gigant MCI WorldCom, který rozšiřuje své pevné telefonní aktivity po Evropě, si minulý týden stěžoval u Evropské komise na mobilní operátory v Německu, Nizozemsku a Švédsku. Společnosti jsou nařčeny z toho, že nasadily přemrštěně vysoké poplatky hovorů z mobilních telefonů na pevnou síť.

„Mohu potvrdit, že stížnost je vedena proti pěti mobilním operátorům ve třech evropských zemích, uvedl pro agenturu Reuters mluvčí generálního ředitelství komise, které se zabývá ochranou hospodářské soutěže v Evropské unii.

Stížnost se týká německých společností DeTeMobil (vlastníkem je Deutsche Telekom) a Mannesmann Mobilfunk, nizozemských KPN a Libertel a švédské firmy Comwiq, dceři skupiny NetCom.

ebf - tip - debata

Navzdory liberalizaci evropského telekomunikačního trhu v lednu 1998 se nová konkurence potýká v evropských zemích s bariérami při využívání stávajících infrastruktur a vysokými cenami. Pokud chtějí poskytovat mezinárodní telefonní sl užby, musejí navíc uzavírat dohody se všemi konkurenty.

Komise se úzce zabývá cenovými praktikami bývalých monopolů a dalších dominantních firem. V současnosti ji zaměstnávají zejména cenové politiky vztahující se k telefonním hovorům z pevné na pevnou síť a rovněž z pevné na be zdrátovou a naopak.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).