Menu Zavřít

Evropa se bojí Pevnosti Amerika

19. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Pro USA bývala protekcionistická Evropa nejhorší noční můrou

ebf - tip - debata

Pevnost Evropa. Pro washingtonské politiky i americké firmy to kdysi bývala nejhorší noční můra. Zatímco Evropa pokračovala ve stále větší ekonomické integraci, Amerika se obávala, že bude z tohoto největšího spotřebitelského trhu na světě vyřazena. Obava se však nenaplnila. Transatlantický obchodní vztah, v němž denně dochází k obousměrným transakcím ve výši jedné miliardy dolarů, je jedním z nejbohatších obchodních partnerství na planetě. A Evropané až na občasné kulturní výhrady americké firmy i s jejich symboly ochotně přijali. Při procházce centrem kteréhokoli evropského města najdete tolik kaváren Starbucks, restaurací McDonald’s a poboček Citibank, že si připadáte jako v Americe. Tedy pochopitelně pokud pomineme Eiffelovu věž nebo Brandenburskou bránu.
Teď se však karty obrátily: pokud má Evropa v současné době nějakou závažnou obavu, nazývá se Pevnost Amerika. Když se Němci, Francouzi a Španělé dívají přes Atlantik, vidí, že se kolem některých oblastí amerického hospodářství zvedají vyšší a vyšší zdi. Washington si stále více chrání ocelářství, dřevařství a zemědělské výrobky. Prezident George W. Bush se samozřejmě hlásí k volnému trhu, jen málokterý Evropan mu však na to skočí. „Výsledkem je, že americká vláda je protekcionistická, zatímco Evropská unie taková prostě není, tedy až na zemědělství,“ prohlašuje Leo Apotheker, provozní ředitel německého softwarového gigantu SAP.
Samozřejmě, již americký čtyřsetmiliardový deficit běžných účtů naznačuje, že zahraniční firmy, které chtějí své výrobky prodat v USA, nemusí překonávat žádné velké překážky. Navíc handrkování Američanů s Evropany o trhy má sice poměrně dlouhou historii, všechny spory však byly obvykle v tichosti urovnány. A řada evropských politiků s Bushovými snahami ochránit zájmy svých voličů jistě tajně sympatizuje. Vždyť cesta k Evropské unii byla koneckonců vydlážděna nemalými kompromisy a ústupky právě na místní úrovni.
Evropané však nejasně tuší, že se americko-evropské vztahy nevyvíjejí správným směrem. Ochranářské kroky Bushovy vlády jsou totiž příliš neoblomné a časté na to, aby se daly ignorovat. Výsledkem je nepříjemné podezření, že americký obr je méně shovívavý a má mnohem jednostrannější požadavky, než si mnozí mysleli. „Evropské obavy se nemusí potvrdit,“ tvrdí Clyde V. Prestowicz Jr., bývalý americký obchodní vyjednavač a v současné době předseda Ekonomického strategického institutu sídlícího ve Washingtonu. „Přesto se s těmito pocity musí počítat a v současné době nejsou vůbec pozitivní.“
Jednání Spojených států rozčiluje zejména vzrůstající počet Evropanů, kteří chtějí, aby EU podporovala volný trh, a ne aby ho potápěla, a již usilují o konec subvencovaného podnikání, nikoli o jeho vzkříšení k životu. Pro zastánce volného trhu, jako jsou britský ministerský předseda Tony Blair nebo jeho španělský protějšek José María Aznar, tyto poslední americké kroky v podstatě představují nevědomou zradu.
Evropanům se tudíž nelíbí třicetiprocentní ochranářská cla, která byla uvalena na dovoz oceli v březnu tohoto roku. Evropě restrukturalizace ocelářství trvala třicet let, tak proč by něco podobného nemohly udělat i Spojené státy? A snad nejvíce jim vadí návrh zákona o stodevadesátimiliardové podpoře zemědělství, který byl schválen 14. května. Výrazně totiž znesnadňuje jejich snahy omezit podporu zemědělství evropského. „Francouzi teď budou mít velice pádný argument proti omezení dotací svým zemědělcům,“ prohlašuje Paul Brenton, ředitel sekce pro obchodní politiku bruselského Centra pro evropské politické výzkumy.
Bohužel následky 11. září Evropu s Amerikou rozdělí možná ještě více. Dlouhotrvající americká neochota k přenosům technologií (dokonce i do členských zemí NATO) zřejmě způsobí, že z investic Pentagonu budou profitovat zejména americké zbrojařské firmy. Výjimka možná nebude udělena dokonce ani Britům, neochvějným podporovatelům Spojených států. Britská zbrojovka BAE Systems se chce ucházet o koupi amerického výrobce satelitů TRW. Z Washingtonu se ale ozývá doporučení, že by Britové měli ze soutěže odstoupit.
Kdysi se Američané oprávněně obávali protekcionistické Evropy. Byla třeba spousta překřikování a slibování, aby americké firmy měly na evropském trhu alespoň trochu rovné podmínky. Teď musí Evropané i Američané vyvinout podobné úsilí, aby se nestala skutečností Pevnost Amerika. Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jana Jebáčková

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).