Menu Zavřít

Evropa spěchá za stimulačními penězi USA

28. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Obři v oboru obnovitelné energie na kontinentě mají počáteční výhodu...

celý podtitul:
Obři v oboru obnovitelné energie na kontinentě mají počáteční výhodu nad menšími americkými rivaly

Přitom, jak se Bílý dům dopracovává ke způsobu, jak utratit přibližně 80 miliard stimulačních peněz v hotovosti určených k nastartování investic do obnovitelné energie, probíhá závod o podíl na této akci. A i když jsou na startovní čáře spousty Američanů, mnoho vítězů bude pravděpodobně pocházet zpoza Atlantiku. „Stimulační balík je velkým podnětem k investování,“ uvádí Francesco Starace, prezident firmy Enel Green Power, nové dceřiné společnosti italské energetické skupiny Enel.
Evropané mají značnou počáteční výhodu. Iberdrola Renovables, divize španělské energetické společnosti Iberdrola, je světovým lídrem v obnovitelné energii a už dvojkou ve využívání větrné energie v USA (za floridskou skupinou FPL). Portugalská společnost EDP Renováveis je třetí ve větrné energii v USA a rostoucí silou celosvětově. Pokud jde o výrobu, dánská firma Vestas je největším světovým výrobcem větrných turbín a španělská Gamesa je na třetím místě za společností General Electric.
Třebaže ještě nejsou dořešeny detaily stimulačního plánu, developeři dostanou daňové kredity nebo granty v hodnotě 30 procent ceny projektů obnovitelné energie zahájených do konce roku 2010. To Evropany vede k tomu, že na příští léta plánují velké investice. Iberdrola počítá s tím, že do roku 2012 utratí v USA ročně přes dvě miliardy dolarů oproti 400 milionům v roce 2007. Společnost EDP Renováveis říká, že ve stejném období bude v USA investovat pět miliard dolarů, a Enel Green Power plánuje, že do roku 2013 utratí v USA 1,5 miliardy dolarů – a toto číslo by mohlo vyskočit na 7,5 miliardy, když se sníží náklady financování. Poradenská firma Emerging Energy Research odhaduje, že v příštích dvou letech by se mohlo investovat až 33 miliard dolarů, z toho nejméně třetina z Evropy.
Stimuly by rovněž mohly být prospěšné pro některé výdaje, k nimž už dochází. Firma Enel Green Power 15. dubna předvedla dvě geotermální elektrárny v Nevadě, postavené přibližně za 200 milionů dolarů, které využívají zemské teplo k výrobě elektřiny pro 40 000 domácností. A 17. dubna Iberdrola zahájila provoz větrné farmy v Texasu, která bude dodávat elektřinu do 70 000 domácností. Obě firmy mají v úmyslu požádat o stimulační peníze.
Ačkoli se jistě objeví odpor proti financování Evropanů, ti dají spoustě Američanů práci. Například společnost Vestas v listopadu otevřela v coloradském Windsoru továrnu za sto milionů dolarů na výrobu turbínových lopatek, čímž v tomto městě ležícím necelých sto kilometrů na sever od Denveru vytvořila 650 pracovních míst. Společnost hodlá do roku 2010 investovat další miliardu dolarů do dalších tří závodů v Coloradu a do prodejních kanceláří po celé zemi a zaměstnat tak další 4000 lidí.

FINANČNÍ NÁSKOK Evropané pomáhají znovu rozběhnout sektor, který zpomalila snížená úvěrová schopnost. Výdaje na projekty využívání čisté energie v USA poklesly v prvním čtvrtletí v porovnání se stejným obdobím v roce 2008 o 91 procent. Většina investic byla financována z prodejů daňových kreditů za zelenou energii, ale když se propadly korporátní zisky, potřebuje je kupovat méně společností. Motivaci k investování do zelené technologie rovněž snížily klesající ceny energie.
Jednou z velkých výhod evropských firem je jejich finanční zdraví. Obvykle jsou to dceřiné společnosti dobře financovaných energetických podniků, kdežto američtí rivalové jsou obvykle menší. A Evropané sedí na haldě hotovosti. V roce 2007 vybrala Iberdrola Renovables 5,9 miliardy dolarů při vůbec největší primární emisi akcií ve Španělsku. Loni získala společnost EDP Renováveis z prodeje jednoho minoritního podílu 2,1 miliardy dolarů. V současnosti hodlá skupina Enel prodat 40 procent svých akcií při nabídce, jež by podle očekávání analytiků měla vynést 4,5 miliardy dolarů. Jak tvrdí Rui Teixeira, finanční ředitel společnosti EDP Renováveis: „Naše financování nám dává konkurenční výhodu.“

popisek s. 52 nahoře
Nevadské geotermální elektrárny firmy Enel Green Power budou dodávat energii do 40 000 domácností

box
33 miliard USD
Investice USA do obnovitelné energie na léta 2009–2010, z nichž nejméně třetina přijde z Evropy

Pramen: Emerging Energy Research

ebf - tip - debata

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).