Menu Zavřít

Evropská komise prý zahájí s Českem řízení kvůli nedodržování kvót

12. 6. 2017
Autor: čtk

Evropská komise v úterý kvůli porušení unijní legislativy zahájí řízení s Českou republikou, Polskem a Maďarskem za nedodržování migračních kvót. Shodují se na tom zdroje agentur ČTK a Reuters. Komise před týdnem ohlásila, že v nadcházejícím týdnu oznámí, zda spustí řízení, které může skončit až před unijním soudem.

Formálně komise ještě o dalším postupu nerozhodla, učinit by tak měla na úterním zasedání. Pokud se Evropská komise na zahájení procedury shodne, nejdříve do daných členských států pošle oficiální upozornění, které je prvním krokem v několikastupňovém řízení. To může skončit soudem, který může rozhodnout o pokutě pro členský stát.

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein dnes připomněl, že rozhodnutí o podobných řízeních obvykle komise přijímá jednou měsíčně dohromady v jednom balíku. „Ten příští by měl být schválen tuto středu,“ upozornil mluvčí. Dopředu o rozhodnutí spekulovat nechtěl, uvedl jen, že komise musí postupovat v souladu se svým mandátem jako „strážce unijních smluv“.

Zastáncem řízení kvůli nedodržování kvót je šéf komise Jean-Claude Juncker. „Já jsem pro. Ne, abychom vyhrožovali, ale abychom dali jasně najevo, že schválené rozhodnutí je součástí platného práva, i když někdo hlasoval proti němu,“ řekl Juncker v rozhovoru s německým magazínem Spiegel.


Přečtěte si více o postoji Česka:

Už ani jeden migrant. Česko pohřbívá unijní kvóty

Rodina Iráčanů, která se chce vrátit do vlasti, odcestovala 7. dubna brzy ráno vlakem z Brna do Prahy na letiště. Přes Istanbul by měla odletět do Iráku. Důvodem návratu je stesk prarodičů po rodné zemi. Zbylých 16 Iráčanů, kteří našli zázemí v Brně, chce ve městě zůstat. ČR přijala bezmála 90 křesťanských uprchlíků,


Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos v úterý ve Štrasburku zveřejní další pravidelnou zprávu o pokroku v unijních programech přesídlování a přerozdělování uprchlíků. Když minulý měsíc představoval novinářům tu předcházející pohrozil, že komise nebude váhat a řízení vůči Polsku, Maďarsku a České republice spustí, pokud tyto země nezmění svůj přístup.

Česko bylo jednou ze zemí, které v roce 2015 hlasovaly proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků. Dnes odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů. Žádné další už podle nedávného vyjádření ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) nepřijme. Chovanec to zdůvodnil mimo jiné zhoršenou bezpečnostní situací.

V4 stále proti kvótám

Ministři vnitra visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, na dnešní schůzce ve Varšavě odmítli přerozdělování migrantů podle kvót. „Jasný závěr jednání ministrů vnitra V4: Kvóty jsou nesmyslným požadavkem, který nic neřeší, jen rozděluje. Musíme hledat fungující řešení,“ napsal český ministr vnitra Milan Chovanec na twitteru.

ebf - tip - debata

Ministři také požadovali možnost blokovat unijní rozhodování o kvótách. Ve společném prohlášení totiž podle agentury MTI naléhali, aby EU o přerozdělování uprchlíků rozhodovala jednomyslně, a to na úrovni šéfů států a vlád.

Chovanec: Trest by oslabil důvěru Čechů v EU
Trestání zemí odmítajících kvóty Evropskou komisí by podle ministra vnitra Milana Chovance vyslalo špatný signál a oslabilo důvěru Čechů v Evropskou unii.

„Kvóty nefungují, migranti v zemích, které je přijmou, nezůstávají, EU ale strká hlavu do písku a odmítá přijmout realitu. Stále věřím, že EU nebude selektivně trestat ty, kteří upozorňují na nesmyslnost kvót. Šlo by o cestu do pekel, která by katastrofálně podkopala důvěru lidí v ČR v EU,“ uvedl Chovanec.

Připomněl, že Česko se chce na řešení migrační krize podílet jiným způsobem než přijímáním migrantů, například zapojením do ochrany vnějších unijních hranic nebo podporou zemí, odkud běženci přicházejí. „Pokud se Evropská komise rozhodne trestat země, které prosazují funkční řešení migrační krize, jako jedny z nejaktivnějších posílají policisty a experty do krizových oblastí a odmítají nefunkční a nesmyslné kvóty, půjde o špatný signál české veřejnosti,“ dodal ministr.

Dále čtěte:

Merkelová vyzvala migranty k osidlování venkova

Merkelová: Některé země nespolupracují, velký počet migrantů už přijmout nelze

Vnitro pošle letos na pomoc s migrací do zahraničí 150 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).