Menu Zavřít

Evropský parlament debatuje o regulaci vydávání kryptoměn

7. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Europoslanci chtějí dát jasná pravidla takzvaným primárním úpisům mincí (ICO). Tento instrument používají firmy, které za účelem získání peněžních prostředků pro rozvoj podnikání vydávají vlastní kryptoměnu. V současné době neplatí pro ICO žádná pravidla, a proto se jedná o velmi rizikovou investici. Britský regulační úřad odhaduje, že až 81 procent primárních úpisů mincí může být spojeno s finančním podvodem.

O regulaci primárního úpisu mincí (ICO) jednali členové Evropského parlamentu na návrh britského europoslance a šéfa konzervativců v Evropském parlamentu Ashleyho Foxe. Regulace vydávání nových kryptoměn za účelem získání prostředků na rozvoj podnikání by měla být součástí návrhu zákona o regulaci crowdfundingu, kdy větší množství lidí drobnějšími částkami přispívá na předem určenou výši cílového finančního obnosu.

O regulaci ICO jednala pracovní skupina pro inovace, jež si klade za cíl podporovat zavádění nových technologií, včetně těch, které se týkají finančních služeb a virtuálních měn.

Poslanec Fox navrhuje, že by se regulace týkala vydávání nových kryptoměn, jejichž objem nepřekročí 8 milionů eur (206 milionů korun) a jsou nabízeny veřejnosti. Omezení regulace na 8 milionů eur souvisí s tím, že to je hranice v EU, na kterou není třeba uplatnit zákon o kapitálovém trhu a vydávání akcií.


Kryptoměny v čele s bitcoinem za sebou mají špatný týden:

 Bitcoin - ilustrační foto


Smyslem nové legislativy je dát legislativní rámec crowdfundingu, který se týká malých a začínajících firem a s tím souvisejících menších objemů finančních prostředků. Vydávání mincí pro soukromé účely regulaci podle Foxe nepotřebuje. Také by měla být zajištěna identita vydavatele nové měny v rámci požadavků na zamezení praní špinavých peněz.

Chybí standard

Regulace má umožnit zavedení standardu pro ICO jako formy financování začínajících podnikatelů ve všech 28 zemních EU. „Jako zákonodárci se snažíme, aby bylo ICO úspěšnější. To je náš cíl,“ vysvětlil Fox. Poslanci Evropského parlamentu mohou podávat pozměňovací návrhy k návrhu regulace do 11. září.

Ředitel francouzského sdružení na podporu technologických firem France Digitale Nicolas Brien na setkání skupiny europoslanců zdůraznil, že je nezbytné standard pro ICO vytvořit, aby byla tato forma získávání financí legitimizována a uznávána finančním trhem, zejména bankami. Regulace má umožnit přijímání technologie blockchain ve větším měřítku.

Laura Royleová z britského úřadu pro dohled nad finančním trhem FCA připomněla, že zatím je vydávání nových kryptoměn spojeno s příliš velkým podílem finančních podvodů. FCA odhaduje, že až 81 procent všech primárních úpisů mincí může skončit podvodem. Royleová nicméně připustila, že ICO má potenciál být jednou z forem financování podnikání, pokud bude více transparentní.

Jak fungují chytré kontakty? Dozvíte se ve videu:

MMF24

O virtuálních měnách čtěte v rubrice Kryptoměny:

Norským těžařům kryptoměn vyhrožují bombovým útokem. Kvůli hluku

Čínský umělec Aj Wej-wej založil kryptoměnu, aby upozornil na cenu lidského života

I chudí mají právo na bitcoin. Aplikace pro těžbu notebookem má úspěch i v Africe

Jak se kradou kryptoměny: 5 průšvihů kolem virtuálních peněz

Krádež bitcoinů, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).